Fakturera utomlands som egenanställd

Sök jobb i Moldavien

Careerjet är en sökmotor som kartlägger ett omfattande urval av jobberbjudanden, genom att lista jobberbjudanden världen över i en enda databas. Vi leder trafik till den ursprungliga jobbannonsens webbplats (företags hemsidor, rekryteringsföretag, tidningar etc.)

Moldavien - Chisinau

Ambassadens adress:

Sveriges ambassad i Chișinău
16/1 Sfatul Țării Street, 2nd Floor
MD-2012 Chișinău
Moldavien

Kontaktuppgifter:
Telefon: +373 22 220 860
Fax: +373 22 221 318
E-post: ambassaden.chisinau@gov.se

Öppettider:
Måndag-fredag: 09:00-12:00 och 13:00-16:00

 

Ambassad

Här är 15 svenska företag som finns i Bulgarien:

1. Ericsson
2. ABB
3. Volvo Group
4. Tetra Pak
5. SKF
6. Electrolux
7. H&M
8. SEB (Skandinaviska Enskilda Banken)
9. Scania
10. Swedbank
11. Handelsbanken
12. SCA (Svenska Cellulosa Aktiebolaget)
13. Skanska
14. Vattenfall
15. Assa Abloy

Dessa företag har etablerat närvaro i Bulgarien och bedriver olika verksamheter inom sina respektive branscher. Observera att företagens närvaro och verksamhet kan förändras över tiden, så det kan vara bra att kontrollera den senaste informationen för att få en aktuell bild av företagen i Bulgarien.

Det finns flera kända callcenter i Bulgarien som har etablerat sig som betydande aktörer inom branschen. Här är några exempel på välkända callcenter i Bulgarien:

1. Telus International: Telus International är en global leverantör av kundservice och IT-lösningar och har ett stort antal callcenter i Bulgarien. Företaget har etablerat sig som en ledande aktör och har flera anläggningar runt om i landet.

2. Concentrix: Concentrix är ett multinationellt företag som erbjuder kundservice och tekniska supporttjänster. De har även flera callcenter i Bulgarien och sysselsätter tusentals människor i landet.

3. TTEC: TTEC (tidigare känd som TeleTech) är en global ledare inom kundupplevelse och tekniska supporttjänster. De har flera callcenter i Bulgarien och har varit verksamma i landet under lång tid.

4. Sitel: Sitel är en annan stor aktör inom callcenter-branschen och har etablerat flera anläggningar i Bulgarien. De erbjuder en rad olika tjänster inom kundservice och har en betydande närvaro i landet.

5. Sutherland: Sutherland är en global företagslösningsspecialist och erbjuder även kundservice och tekniska supporttjänster. De har flera callcenter i Bulgarien och sysselsätter ett stort antal människor i landet.

Dessa är bara några exempel på kända callcenter i Bulgarien. Det finns också andra mindre och specialiserade företag inom branschen som har etablerat sig i landet.

För att få ett jobb i Bulgarien finns det några steg du kan följa. Här är en generell guide:

1. Utforska arbetsmarknaden: Börja med att undersöka arbetsmarknaden i Bulgarien och vilka branscher eller sektorer som är i behov av arbetskraft. Du kan söka efter lediga jobb online, använda arbetsförmedlingar eller kontakta företag direkt.

2. Uppdatera ditt CV: Se till att ditt CV är uppdaterat och anpassat efter bulgariska standarder. Det bör inkludera din utbildning, arbetslivserfarenhet och relevanta färdigheter. Om möjligt kan det vara bra att översätta ditt CV till bulgariska.

3. Förbered en ansökan: Skriv ett personligt brev där du förklarar varför du är intresserad av att arbeta i Bulgarien och vad du kan erbjuda arbetsgivaren. Försök anpassa brevet till varje specifikt jobb du ansöker om.

4. Kontakta arbetsgivare: Skicka in din ansökan till arbetsgivare eller företag som du är intresserad av att arbeta för. Du kan använda online-plattformar för jobbsökning, kontakta arbetsförmedlingar eller söka direkt på företagens webbplatser.

5. Få en arbetsintervju: Om arbetsgivaren är intresserad av din ansökan kan de bjuda in dig till en arbetsintervju. Förbered dig genom att lära dig mer om företaget och branschen samt att öva på vanliga intervjufrågor.

6. Säkra ett arbetskontrakt: Om arbetsintervjun går bra kan arbetsgivaren erbjuda dig ett arbetskontrakt. Se till att du förstår villkoren och avtalen innan du accepterar det.

7. Hantera praktiska detaljer: Innan du börjar arbeta i Bulgarien måste du se till att du har de nödvändiga tillstånden och visumen. Kontrollera de bulgariska myndigheternas webbplatser eller kontakta den bulgariska ambassaden i ditt land för att få information om de krav som gäller för arbetsmigration.

8. Flytta till Bulgarien: Organisera din flytt till Bulgarien genom att ordna boende, hantera din ekonomi och eventuellt registrera dig hos myndigheterna. Ta reda på om det finns några specifika regler eller krav för utländska arbetstagare.

9. Komma igång på ditt nya jobb: När du har anlänt till Bulgarien kan du börja på ditt nya jobb. Var beredd på en ny arbetskultur och eventuella språkbarriärer, men var också öppen för att lära dig och anpassa dig till den bulgariska arbetsmiljön.

Det är viktigt att notera att reglerna och processerna för att få ett jobb i Bulgarien kan ändras över tiden och kan variera beroende på din nationalitet och yrkesom

råde. Därför är det alltid bäst att konsultera de senaste källorna och rådfråga relevanta myndigheter för uppdaterad och specifik information.

Här är 25 bra jobb i Bulgarien:

1. IT-konsult
2. Programmerare
3. Webbutvecklare
4. Grafisk designer
5. Marknadsföringschef
6. Projektledare
7. Kundtjänstrepresentant
8. Affärsanalytiker
9. Dataanalytiker
10. Ekonom
11. Jurist
12. HR-specialist
13. Lärare (engelska, matematik, naturvetenskap)
14. Hotellchef
15. Restaurangchef
16. Turistguide
17. Översättare/tolk
18. Säljare
19. Ekonomiansvarig
20. Kundsupportchef
21. Reklamchef
22. Fastighetssäljare
23. Arkitekt
24. Elektroingenjör
25. Miljöingenjör

Dessa är bara några exempel på populära jobb i Bulgarien. Det finns givetvis fler möjligheter och olika branscher att utforska beroende på dina intressen och erfarenheter. Var noga med att undersöka arbetsmarknaden och kraven för varje specifikt jobb för att få en bättre förståelse av vilka möjligheter som finns.

Här är 25 olika frilansjobb som kan vara möjliga att utföra i Grekland:

1. Översättare: Erbjud översättningstjänster för engelska, tyska, franska eller andra språk till grekiska.
2. Skribent: Skriv artiklar, blogginlägg eller innehåll för webbplatser och tidningar.
3. Grafisk formgivare: Skapa grafik, logotyper och visuellt material för företag och organisationer.
4. Webbdesigner: Designa och utveckla webbplatser för företag och privatpersoner.
5. Sociala medier-hanterare: Hantera och uppdatera företags eller influencers sociala mediekonton.
6. Fotograf: Erbjud fotograferingstjänster för bröllop, evenemang eller porträtt.
7. Videograf: Skapa och redigera videor för företag och privatpersoner.
8. Ljudtekniker: Erbjud ljudtekniktjänster för evenemang, konserter och inspelningar.
9. Online-marknadsförare: Hjälp företag att marknadsföra sina produkter eller tjänster online.
10. Sökmotoroptimering (SEO) specialist: Optimera webbplatser för att förbättra deras synlighet på sökmotorer.
11. Apputvecklare: Utveckla mobilapplikationer för olika ändamål.
12. Virtuell assistent: Ge administrativt stöd på distans, som schemaläggning, e-posthantering och datainmatning.
13. E-handelskonsult: Hjälp företag att starta och optimera sina e-handelsverksamheter.
14. Konsult inom hållbarhet: Rådgivning om hållbarhetsstrategier och implementering för företag och organisationer.
15. UX/UI-designer: Designa användarupplevelser och gränssnitt för digitala produkter och webbplatser.
16. Reklamkonsult: Ge råd om reklamstrategier och kampanjer för företag och organisationer.
17. Programmerare: Utveckla och underhåll programvara och applikationer för företag.
18. Affärscoach: Ge coaching och rådgivning till företagare och entreprenörer.
19. Översättningskorrekturläsare: Granska och redigera översatta texter för att säkerställa korrekthet och flyt.
20. Yoga-/fitnessinstruktör: Ge lektioner och guida yoga- eller fitnessklasser.
21. E-boksförfattare: Skriv och publicera e-böcker på olika ämnen.
22. PR-konsult: Hjälp företag att hantera sin image och skapa positiv publicitet.
23. Reseguide: Erbjud rundturs- och reseguidningstjänster för turister.
24. Ljudboksberättare: Läs in och producera ljudböcker för författare och förlag.
25. Illustratör: Skapa illustrationer för barnböcker

Här är några av de bästa webbsidorna för att söka jobb i Bulgarien:

1. Jobs.bg (https://www.jobs.bg/) – En av de mest populära webbplatserna för jobbsökande i Bulgarien. Den har ett brett utbud av jobb inom olika branscher och kan sökas efter kategori, plats och företag.

2. JobTiger (https://www.jobtiger.bg/) – En annan populär jobbportal i Bulgarien. Den erbjuder jobbannonser från olika företag och branscher, samt möjligheter att ladda upp ditt CV och få personliga jobbförslag.

3. Praca.bg (https://www.praca.bg/) – En betrodd webbplats för jobbsökande i Bulgarien. Den innehåller tusentals lediga jobb inom olika områden och ger användare möjlighet att skapa en profil och bli kontaktad av arbetsgivare.

4. EURES – European Job Mobility Portal (https://ec.europa.eu/eures/public/sv/home) – Ett europeiskt jobbportalsystem som erbjuder information om jobbmöjligheter och levnadsförhållanden i olika EU-länder, inklusive Bulgarien. Det är särskilt användbart för dem som är intresserade av att arbeta utomlands.

5. Indeed (https://www.indeed.com/) – En populär global jobbsökmotor som också listar lediga jobb i Bulgarien. Du kan söka efter jobb baserat på plats, bransch, företag och sökord.

6. LinkedIn (https://www.linkedin.com/) – Ett professionellt socialt nätverk som också erbjuder jobbsökmöjligheter. Du kan söka efter jobb i Bulgarien och även använda nätverket för att kontakta arbetsgivare och professionella kontakter.

Kom ihåg att det kan vara användbart att använda flera webbplatser samtidigt för att maximera dina chanser att hitta relevanta jobb i Bulgarien.

Att leva och bo i Bulgarien kan vara en intressant och lockande upplevelse. Bulgarien är ett land i sydöstra Europa med en rik historia, vacker natur och en relativt låg levnadsstandard. Här är några viktiga aspekter att tänka på om du överväger att leva och bo i Bulgarien:

1. Kostnadsnivå: Bulgarien är känt för att ha en låg kostnadsnivå jämfört med många andra europeiska länder. Livsmedel, boende, transport och hälsovård är generellt sett billigare än i västländerna. Det kan vara en fördel för dem som söker en ekonomiskt hållbar livsstil.

2. Boende: Det finns olika alternativ för boende i Bulgarien, inklusive hyra eller köp av bostad. Större städer som Sofia, Varna och Burgas har ett brett utbud av bostäder att välja mellan. Priserna varierar beroende på läge och standard.

3. Hälsosystem: Bulgarien har ett allmänt tillgängligt hälso- och sjukvårdssystem, men det kan vara bra att vara medveten om att standarden och tillgängligheten kan vara lägre jämfört med vissa andra europeiska länder. Det rekommenderas att ha en privat sjukförsäkring för att få tillgång till bättre vård och specialister.

4. Språk: Det officiella språket i Bulgarien är bulgariska, och det kan vara till hjälp att lära sig några grundläggande fraser för att underlätta vardagen. Engelska talas dock i viss utsträckning, särskilt i turistområden och större städer.

5. Klimat: Bulgarien har ett varierande klimat med milda vintrar och varma somrar. Kustområdena längs Svarta havet erbjuder sol och bad, medan bergsområdena, som exempelvis Rila och Pirin, är populära för vintersporter.

6. Arbete och ekonomi: Arbetsmarknaden i Bulgarien kan vara utmanande för utlänningar. Lönenivåerna är generellt sett lägre än i västländerna, men levnadskostnaderna är också låga. Företagsetablering och egenföretagande kan vara ett alternativ för dem som vill arbeta i Bulgarien.

Det är viktigt att genomföra noggrann forskning och överväga alla aspekter innan du tar beslutet att leva och bo i Bulgarien. Det kan också vara en bra idé att besöka landet för att få en känsla av kulturen, människorna och den övergripande livsstilen innan du tar det slutliga beslutet.

Bulgarien erbjuder ett brett utbud av nöjen och fritidsaktiviteter för besökare att njuta av. Här är några populära alternativ:

1. Sol- och badsemester: Bulgariens svarta havskust, särskilt städerna som Sunny Beach, Golden Sands och Albena, är kända för sina vackra stränder och livliga nattliv. Du kan sola, bada, delta i olika vattensporter och njuta av strandklubbar och restauranger längs kusten.

2. Vintersport: Om du besöker Bulgarien under vintermånaderna har du möjlighet att åka skidor eller snowboard i bergsresorterna som Bansko, Borovets och Pamporovo. Dessa orter erbjuder välutrustade backar, skidskolor och moderna faciliteter för att tillfredsställa både nybörjare och erfarna åkare.

3. Kulturella utflykter: Bulgarien har en rik historia och kultur att utforska. Staden Sofia, landets huvudstad, erbjuder sevärdheter som Alexander Nevski-katedralen, Sofia Gamla stan och Vitosha-berget. Andra historiska platser att besöka inkluderar Plovdivs gamla stad, Rila-klostret och det antika staden Nessebar.

4. Spa och wellness: Bulgarien är känt för sina spa- och wellnessanläggningar. Städerna Velingrad, Sandanski och Hisarya erbjuder naturliga varma källor och spaanläggningar där du kan koppla av och njuta av olika behandlingar och terapier.

5. Vandrings- och naturupplevelser: Bulgarien har vackra bergsområden, nationalparker och naturreservat som är idealiska för vandring och utforskning. Pirinbergen, Rhodopebergen och Rila nationalpark erbjuder fantastiska vyer, vattenfall och vilda djur.

6. Mat och dryck: Bulgarien har en rik kulinarisk tradition. Prova traditionella bulgariska rätter som “shopska sallad”, “banitsa” (fylld filodeg), “kebabche” (köttfärsrullar) och “tarator” (kall yoghurtsoppa). Du kan också njuta av lokala viner och rakia (brännvin) på vingårdar runt om i landet.

Det finns också många festivaler och evenemang som äger rum under året, inklusive musikfestivaler, kulturella evenemang och folklordansfestivaler.

Observera att informationen ovan baseras på min kunskap fram till september 2021, så det kan finnas nya attraktioner eller förändringar i fritidsaktiviteter i Bulgarien sedan dess. Det rekommenderas att du kollar upp aktuell information och evenemang inför ditt besök.

I Bulgarien kan priser variera beroende på var i landet du befinner dig och vilken typ av produkt eller tjänst du är intresserad av. Generellt sett är dock Bulgarien känt för att vara ett relativt prisvärt resmål för turister. Här är några exempel på vad som kan vara billigt och dyrt i Bulgarien:

Billigt:
1. Boende: Hotell, lägenheter och pensionat kan vara relativt billiga i Bulgarien, särskilt utanför de mest populära turistorterna. Priserna kan variera beroende på säsong och plats, men det finns ofta ett brett utbud av prisvärda alternativ.
2. Mat och dryck: Restaurangpriser i Bulgarien är generellt sett lägre än i många andra europeiska länder. Traditionell bulgarisk mat som kebabcheta (köttfärsspett), banitsa (filodegspaj) och sallater kan vara mycket prisvärda. Även alkoholhaltiga drycker och lokalt producerade viner kan vara relativt billiga.
3. Kollektivtrafik: Att resa med kollektivtrafik, såsom bussar och tunnelbanan i städer som Sofia, är oftast billigt i Bulgarien. Priserna kan variera något beroende på resväg och transportmedel, men det är vanligtvis överkomligt.

Dyrt:
1. Lyxhotell och exklusiva resorts: Om du väljer att bo på ett lyxhotell eller en exklusiv resort kan priserna vara högre, särskilt i populära turistorter som Sunny Beach och Bansko.
2. Vissa importvaror: Vissa importvaror och internationella märkesprodukter kan vara dyra i Bulgarien, särskilt om de inte är tillgängliga i landet och måste importeras.
3. Några turistattraktioner: Vissa populära turistattraktioner kan ha högre inträdesavgifter, särskilt om de är unika eller kulturellt viktiga platser.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa är allmänna riktlinjer och att priserna kan variera. Det bästa sättet att få en uppfattning om specifika priser är att undersöka och jämföra priserna för de platser och produkter du är intresserad av att köpa eller besöka i Bulgarien.

Som medborgare i en EU-medlemsstat har du rätt att arbeta i alla andra EU-länder, inklusive Bulgarien. Principen om fri rörlighet för personer inom EU ger dig rätt att söka anställning, starta ett företag eller arbeta som egenföretagare i Bulgarien.

Att arbeta i Bulgarien som EU-medborgare kan vara en relativt smidig process. Här är några faktorer att överväga:

1. Arbetsmarknad: Bulgarien är känt för sin växande ekonomi och en relativt låg arbetslöshet jämfört med vissa andra EU-länder. Det kan vara en fördel när du söker arbete.

2. Arbetsrätt: Det är viktigt att vara medveten om de bulgariska arbetsrättsliga reglerna och villkoren för anställning, inklusive kontrakt, arbetsvillkor och lönenivåer. De kan skilja sig något från vad du är van vid i ditt hemland.

3. Språk: Det kan vara till fördel att ha kunskaper i bulgariska, åtminstone på en grundläggande nivå, eftersom det är det vanligaste språket på arbetsplatsen och i det dagliga livet i Bulgarien. Även om det finns möjlighet att hitta arbete där engelska eller andra språk används, kan lokal språkkunskap vara en tillgång.

4. Byråkrati och regler: Som medborgare i en EU-medlemsstat har du rätt att arbeta i Bulgarien utan att behöva ansöka om särskilda arbetstillstånd. Det kan dock finnas administrativa förfaranden för att registrera dig hos de bulgariska myndigheterna och uppfylla vissa krav. Det kan vara fördelaktigt att kontakta de bulgariska ambassaden eller konsulatet i ditt hemland för att få korrekt och uppdaterad information om de specifika reglerna och processerna.

Sammanfattningsvis kan det vara en relativt smidig process att arbeta som EU-medborgare i Bulgarien, särskilt med tanke på principen om fri rörlighet inom EU. Att vara medveten om arbetsmarknaden, arbetsrätten och språket kommer att vara till stor hjälp för att underlätta din arbetsplats i Bulgarien.

× Send

VAT & Moms

OBS: Detta gäller endast Företagskunder

Om din kund befinner sig i ett land som ingår i EU, (Europeiska unionen) så ber vi dig att fylla i kundens VAT-nummer när du registrerar din kund i vårt faktura-system. Orsaken är att vi inte lägger på någon moms beroende på att det är ingen moms mellan länder inom EU och vissa andra länder. Mer information hittar du på VAT Notice 701/49: finance.