fbpx

-Interna länkar-

Landinformation & Sök jobb

-Nordamerika-

-USA:s DELSTATER

Bulgariens-flagga

Bulgarien

Huvudstad: Sofia
Bulgarien-jobb-QR-ilsket-lila-150
Skapa ett Konto

Sök Jobb i Bulgarien

Grundinformation om landet

Bulgarien är ett land i Sydöstra Europa som gränsar till Rumänien, Serbien, Nordmakedonien, Grekland och Turkiet. Landet har en rik historia och kultur, med rötter som sträcker sig tillbaka till antiken. Bulgarien är känt för sina vackra landskap, från de majestätiska Balkanbergen i norr till de soliga Svarta havskusten i söder. 

Huvudstaden Sofia är en dynamisk stad med en blandning av modern arkitektur och historiska monument. Bulgarien är också känt för sin unika matkultur, med influenser från både Östeuropa och Medelhavsregionen. Landets invånare är stolta över sin nationella identitet och traditioner, som återspeglas i deras konst, musik och dans. Bulgarien är ett populärt resmål för både naturälskare och kulturintresserade besökare.

Dem 10 största städerna i landet

De 10 största städerna i Bulgarien är:

1. Sofia – huvudstaden med cirka 1,3 miljoner invånare
2. Plovdiv – cirka 346 000 invånare
3. Varna – cirka 335 000 invånare
4. Burgas – cirka 209 000 invånare
5. Ruse – cirka 160 000 invånare
6. Stara Zagora – cirka 138 000 invånare
7. Pleven – cirka 106 000 invånare
8. Sliven – cirka 91 000 invånare
9. Dobrich – cirka 89 000 invånare
10. Shumen – cirka 80 000 invånare

Frilansmöjligheter

Som frilansare i Bulgarien har du goda möjligheter att få jobb, särskilt om du reser dit och söker aktivt. Landet har en växande marknad för frilansarbete, med många företag och organisationer som söker efter talangfulla och kompetenta individer. Ditt utländska ursprung kan till och med vara en fördel, då Bulgarien värdesätter mångfald och internationell erfarenhet. 

Genom att knyta kontakter, bygga upp ett starkt nätverk och marknadsföra dina tjänster effektivt, kan du hitta intressanta uppdrag och etablera dig som frilansare i Bulgarien. Var beredd på att anpassa dig till den lokala kulturen och affärsklimat, men med din kompetens och engagemang har du goda chanser att lyckas.

Typ av jobb

Som utländsk frilansare i Bulgarien är det lättast att få jobb inom områden som IT, webbutveckling och grafisk design. Dessa sektorer är mycket efterfrågade och det finns gott om möjligheter för utländska experter. Andra populära alternativ är översättning, språkundervisning och marknadsföring. Bulgarien har en växande digital ekonomi och många internationella företag söker efter talanger från hela världen. Dessutom är levnadskostnaderna relativt låga, vilket gör landet attraktivt för frilansare. Med rätt kompetens och nätverk kan du hitta spännande uppdrag och bygga en framgångsrik karriär som utländsk frilansare i Bulgarien.

Vad är billigt och dyrt i landet?

Bulgarien är ett land med en blandning av billiga och dyra produkter och tjänster. Livsmedel som frukt, grönsaker och bröd är generellt sett mycket billigare än i många andra europeiska länder. Boende, särskilt utanför storstäderna, är också förhållandevis prisvärt. Däremot kan elektronik, kläder och andra importerade varor vara betydligt dyrare än vad vi är vana vid i Sverige. Även restaurangbesök och nöjen i de större städerna kan slå hårt mot plånboken. Samtidigt erbjuder Bulgarien många naturupplevelser och historiska sevärdheter till låga priser, vilket gör landet till ett attraktivt resmål för den budget-medvetne resenären.

Hur är det att leva och att skaffa bostad i landet?

Att leva och skaffa bostad i Bulgarien kan vara en spännande och utmanande upplevelse. Landet erbjuder en unik blandning av östeuropeisk kultur, vacker natur och en relativt låg levnadskostnad jämfört med många andra europeiska länder. Bostadsmarknaden i Bulgarien är i ständig förändring, med både fördelar och utmaningar för den som vill etablera sig. 

Hyresrätter och bostadsköp är tillgängliga, men processen kan vara komplex för utländska medborgare. Samtidigt finns det möjligheter att hitta prisvärda och bekväma bostäder, särskilt utanför storstäderna. Att anpassa sig till den lokala kulturen och lära sig det bulgariska språket kan underlätta etableringen. Sammantaget erbjuder Bulgarien en unik livsstil för den som är beredd att ta sig an utmaningarna med att bosätta sig i ett land med rik historia och tradition.

Vilka nöjen finns det i landet?

Bulgarien erbjuder ett brett utbud av spännande fritidsaktiviteter och nöjen för besökare. Utforska de historiska städerna med sina vackra arkitektoniska pärlor, som den medeltida Rila-klostret eller den imponerande Rila-bergskedjan. Njut av den vackra naturen genom att vandra i de gröna bergen eller koppla av på någon av de pittoreska stränder längs Svarta havet. Prova lokala delikatesser och upplev den livliga kulturen med traditionella danser och musik. För de mer äventyrslystna finns möjligheter till vattensporter, klättring och skidåkning. Oavsett om du söker avkoppling, kultur eller action, så finns det gott om alternativ för en minnesvärd fritid i Bulgarien.

Hur är matkulturen i landet?

Matkulturen i Bulgarien är rik och mångsidig. Landet erbjuder en blandning av medelhavskök och balkaninfluenser. Det är relativt billigt att äta ute, med priser som ofta ligger under genomsnittet i Europa. Den vanligaste maten är traditionella rätter som shopska-sallad, kebapcheta (grillad köttfärs), musaka (ugnsrätt med potatis och köttfärs) och baklava (söt bakelse). Landets nationalrätt är dock tarator, en kall yoghurtbaserad soppa med gurka, vitlök och dill. Oavsett om du väljer en traditionell eller modern restaurang, kommer du att få uppleva den unika och smakrika bulgariska matkulturen.

Visum & Pass

För utländska medborgare som vill resa till Bulgarien krävs vanligtvis ett giltigt pass och i vissa fall även ett visum. Medborgare från EU-länder kan resa in i Bulgarien utan visum och vistas där i upp till 90 dagar. För att arbeta i Bulgarien krävs dock ett arbetstillstånd för både EU-medborgare och utländska medborgare. Processen för att ansöka om arbetstillstånd kan variera beroende på medborgarskap och typ av anställning. Det är viktigt att kontrollera de aktuella reglerna innan man planerar en resa eller arbete i Bulgarien.

Språk & Språkkunskaper

I Bulgarien talas främst bulgariska, som är det officiella språket i landet. Bulgariska är ett slaviskt språk som använder det kyrilliska alfabetet. Många bulgarer talar även engelska, särskilt i storstäderna och bland den yngre generationen. Ryska är också relativt vanligt, särskilt bland äldre människor. 

För att frilansa i Bulgarien är det en fördel att kunna antingen bulgariska eller engelska. Engelska är det språk som de flesta företag och kunder föredrar att kommunicera på, så det är ett bra alternativ om du inte behärskar bulgariska. Att lära sig grundläggande bulgariska kan dock underlätta din interaktion med lokala kunder och göra det lättare att anpassa dig till den bulgariska kulturen.

Förberedelser & Vaccinationer

Som utländsk medborgare som ska frilansa i Bulgarien är det viktigt att du förbereder dig väl. Se till att du har giltiga pass och visum, samt att du är medveten om de lokala lagar och regler som gäller. Vaccinera dig mot sjukdomar som hepatit A och B, tyfus och rabies, då dessa är vanliga i landet. Kontrollera även att dina övriga vacciner är uppdaterade. 

Glöm inte att teckna en reseförsäkring som täcker eventuella medicinska kostnader. Var också uppmärksam på hygienen, särskilt när det gäller mat och vatten. Genom att planera i förväg kan du undvika onödiga problem och fokusera på ditt frilansuppdrag.

Därför sätter vi in nästan hela din lön på ditt konto!

Som en del av vårt engagemang för att underlätta för våra medlemmar sätter vi in nästan hela deras lön direkt på deras konto. Detta är möjligt eftersom många länder tillåter frilansare att betala in sin egen skatt. Syftet är att underlätta för frilansare från andra länder att få jobb utan att behöva öppna ett eget företag i landet där de arbetar. På så sätt kan våra medlemmar fokusera på sitt arbete och behöver inte oroa sig för administrativa detaljer. Vi är stolta över att kunna erbjuda denna service och hoppas att den bidrar till en smidigare och mer effektiv arbetsprocess för alla våra medlemmar. Många länder välkomnar utländska frilansare med denna gest för att få bättre tillgänglighet över gränserna och för att effektivt få in skatt från sina gästfrilansare.

I vissa länder är det möjligt att betala mindre eller inget skatt alls, exempelvis Dubai, medan i andra länder finns det regler för hur mycket man kan tjäna innan skatt måste betalas. Om du har ett konto hos Wise så sätter vi in 94% av din lön på ditt konto. Men oavsett i vilket land du vill ha dina pengar insatta så ordnar vi det med vårt samarbete med olika banker och intuitioner runt om i världen.

Satsa på friheten att frilansa i Bulgarien! Få hjälp med fakturering och snabb utbetalning av din lön genom att öppna ett konto hos oss.

Bli Medlem

Vårt engelska företag – Avgift 6%
Global Freelance Workers LTD erbjuder stöd för fakturering och löneutbetalningar till alla som frilansar Utomlands, din lön blir insatt på ett Wisekonto, eller annat valfritt bankkonto.

Vårt svenska företag – Avgift 6%
Globalworker AB erbjuder stöd för fakturering och löneutbetalningar för dig som Jobbar Utomlands och är skattskyldig i Sverige, din lön blir insatt på ett svenskt bankkonto, eller annat valfritt bankkonto.

Vi betalar in din Skatt och Sociala avgifter till berörda myndigheter i Sverige.

OBS: Vi betalar ut din lön inom 24 Timmar.

Cookie-samtycke med Real Cookie Banner