fbpx

-Interna länkar-

Landinformation & Sök jobb

-Nordamerika-

-USA:s DELSTATER

Österrike-flagga-450-300

Österrike

Huvudstad: Wien
Österrike-jobb-QR-ilsket-lila-150
Skapa ett Konto

Drömmer du också om att arbeta och leva i ett annat land, nu kan du göra det som frilansare med hjälp av vårt företag GlobalWorker. Vi hjälper dig med att fakturera och utbetala din lön.

Sök Jobb i Österrike

AllaUtlandsjobb.se
En omfattande resurs för svenskar som vill arbeta utomlands, med specifik information om att bo och jobba i Österrike. Sidan erbjuder tips om arbetsmarknaden, skatter, boende och nödvändiga dokument.

Arbetsförmedlingen
Sveriges officiella arbetsförmedling har en sektion dedikerad till att hitta jobb utomlands, inklusive Österrike. De erbjuder tillgång till Eures-portalen och andra internationella jobbsökresurser.

Indeed Sverige
En populär jobbsökmotor som har en specifik sektion för jobb i Österrike. De erbjuder också karriärråd och information om arbetsvillkor i landet.

Academic Positions
Specialiserad på akademiska jobb, denna webbplats listar lediga tjänster vid österrikiska universitet och forskningsinstitutioner.

Svenskar i Världen
En organisation som stödjer utlandssvenskar och erbjuder tips och resurser för att söka jobb utomlands, inklusive Österrike.

Avista Språkresor
Erbjuder program för att studera och arbeta i Österrike, med fokus på betalda praktikplatser inom hotell- och turismbranschen.

Advantage Austria
Den officiella webbplatsen för österrikisk handel i Sverige, som erbjuder värdefull information om att arbeta i Österrike.

Nordic Jobs Worldwide
En plattform som hjälper skandinaver att hitta jobb utomlands, inklusive Österrike, med hundratals utlandsjobb listade.

Anywork Anywhere
En webbplats som erbjuder information och resurser för att leva och arbeta i Österrike, inklusive jobbmöjligheter inom olika sektorer.

Nordic Jobs Worldwide – Österrike
En specifik sida dedikerad till jobb i Österrike, med information om lönenivåer och arbetsmarknaden i landet.

Expatica
Expatica erbjuder en omfattande guide för expats som söker jobb i Österrike, inklusive information om arbetsmarknadstrender och hur man ansöker om jobb.

EURES
EURES är ett europeiskt samarbetsnätverk av arbetsförmedlingar som underlättar fri rörlighet för arbetstagare inom EU, EES och Schweiz. Det är en utmärkt resurs för jobbsökning i Österrike.

LinkedIn
LinkedIn är en professionell nätverkssida som erbjuder många jobbmöjligheter i Österrike. Användare kan nätverka med andra yrkesverksamma och hitta jobbförslag.

Indeed
Indeed är en global jobbsökmotor med en österrikisk version som listar tusentals jobb inom olika sektorer.

CareerJet
CareerJet är en internationell jobbsökmotor som filtrerar jobbannonser för Österrike, vilket gör det enkelt att hitta relevanta jobbmöjligheter.

Jobsora
Jobsora är en jobbsökmotor som samlar jobbannonser från olika källor, vilket ger en bred översikt över tillgängliga jobb i Österrike.

StepStone
StepStone är en ledande jobbsökningsplattform i Europa som erbjuder många jobbmöjligheter i Österrike inom olika branscher.

Monster
Monster är en global jobbsökningsplattform som hjälper arbetssökande att hitta jobb i Österrike och erbjuder karriärråd och resurser.

JobsinNetwork
JobsinNetwork är en plattform som riktar sig till internationella arbetssökande och erbjuder jobbannonser i Österrike och andra länder.

Anywork Anywhere
Anywork Anywhere erbjuder information och resurser för att leva och arbeta i Österrike, inklusive jobbmöjligheter inom olika sektorer.

global office Salzburg Süd
global office Salzburg Süd erbjuder professionella outsourcinglösningar för kundservice och telemarketing. De är baserade i Wien och har hög kundnöjdhet.

Service 24 Notdienst GmbH
Service 24 Notdienst GmbH specialiserar sig på nödtjänster och kundsupport dygnet runt. De är baserade i Altaussee och har en stark kundbas.

CC&T Call Center & Telemarketing GmbH
CC&T Call Center & Telemarketing GmbH erbjuder omfattande telemarketing- och kundtjänstlösningar. De är baserade i Wien och har fått mycket positiva recensioner.

global office Franchise AT GmbH
global office Franchise AT GmbH erbjuder ett brett utbud av outsourcingtjänster inom kundservice och administration. De är baserade i Salzburg.

Mayer Vertriebs GmbH
Mayer Vertriebs GmbH är ett företag som erbjuder telemarketing- och försäljningstjänster. De har en stark närvaro på marknaden och är kända för sin höga kvalitet.

AP Dialog GmbH
AP Dialog GmbH erbjuder kundtjänst- och telemarketingtjänster. De är baserade i Wien och har en bred erfarenhet inom branschen.

ARES Customer Care Solutions GmbH
ARES Customer Care Solutions GmbH erbjuder kundtjänstlösningar och är baserade i Wien. De har en stor kundbas och erbjuder skräddarsydda lösningar.

customer care solutions
customer care solutions erbjuder kundtjänst- och supporttjänster. De är baserade i Wien och är kända för sin höga kundnöjdhet.

Expandeco
Expandeco erbjuder professionella kundtjänstlösningar och hjälper företag att bygga starka kundrelationer. De har ett internationellt fokus och erbjuder tjänster på flera språk.

Sortlist
Sortlist är en plattform som hjälper företag att hitta de bästa callcenterlösningarna i Österrike. De erbjuder en omfattande lista över leverantörer och recensioner.

Värdefull Information om Österrike

Grundinformation om Österrike

Österrike, officiellt Republiken Österrike, är ett land beläget i Centraleuropa. Här är några viktiga fakta om landet:Geografi:

Huvudstad: Wien

Yta: Cirka 83 879 kvadratkilometer

Gränsar till: Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Slovenien, Italien, Schweiz och Liechtenstein

Landskap: Österrike är känt för sina Alper, som täcker en stor del av landet. Det finns också många sjöar och floder, inklusive Donau.

Befolkning:

Folkmängd: Cirka 9 miljoner invånare

Språk: Tyska är det officiella språket. Andra språk som talas inkluderar kroatiska, slovenska och ungerska i vissa regioner.

Religion: Majoriteten av befolkningen är romersk-katolsk, men det finns också protestantiska och muslimska minoriteter.

Politik:

Statsskick: Federal republik

President: Landets president är statschef och har en ceremoniell roll.

Förbundskansler: Förbundskanslern är regeringschef och ansvarar för den verkställande makten.

Parlament: Det österrikiska parlamentet består av två kammare: Nationalrådet (Nationalrat) och Förbundsrådet (Bundesrat).

Ekonomi:

Valuta: Euro (€)

Ekonomiska sektorer: Österrike har en stark och diversifierad ekonomi med viktiga sektorer som industri, turism, jordbruk och tjänster. Landet är känt för sin högteknologiska industri och sina många små och medelstora företag.

Turism: Turism är en viktig del av ekonomin, med besökare som lockas av landets natursköna landskap, historiska städer och kulturella evenemang.

Kultur:

Kulturarv: Österrike har ett rikt kulturellt arv, särskilt inom musik och konst. Kända kompositörer som Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven och Franz Schubert har starka kopplingar till landet.

Festivaler: Wien är värd för många internationellt kända festivaler och evenemang, inklusive Wienerfilharmonikernas nyårskonsert och Wiener operaball.

Mat: Det österrikiska köket är känt för rätter som Wiener schnitzel, Sachertårta och Apfelstrudel.

Historia:

Habsburgska riket: Österrike var en central del av det Habsburgska riket, som var en av Europas mäktigaste dynastier under flera århundraden.

Första och andra världskriget: Efter första världskriget upplöstes det österrikisk-ungerska imperiet, och Österrike blev en republik. Efter andra världskriget ockuperades landet av de allierade och blev självständigt igen 1955.

EU-medlemskap: Österrike blev medlem i Europeiska unionen 1995.

Österrike är idag känt för sin höga livskvalitet, välutvecklade infrastruktur och starka sociala system. Landet spelar en viktig roll i europeisk politik och ekonomi.

Wien (Vienna)

Befolkning:1,691,468

Huvudstad:Ja

Information:Wien är Österrikes huvudstad och största stad, belägen vid floden Donau. Staden är känd för sin rika kulturella historia, inklusive musik, konst och arkitektur. Här finns många historiska byggnader, museer och teatrar. Wien är också ett viktigt ekonomiskt och politiskt centrum, hem till flera internationella organisationer som FN och OPEC.

Graz

Befolkning:222,326

Information:Graz är huvudstad i förbundslandet Steiermark och Österrikes näst största stad. Staden är känd för sin välbevarade gamla stad, som är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Graz är också en viktig universitetsstad med flera högskolor och forskningsinstitut.

Linz

Befolkning:204,846

Information:Linz är huvudstad i förbundslandet Oberösterreich och ligger vid floden Donau. Staden har en stark industriell bakgrund men har också utvecklats till ett kulturellt centrum. Linz var europeisk kulturhuvudstad 2009 och är känd för sina många museer och konstinstitutioner.

Favoriten

Befolkning:201,882

Information:Favoriten är den 10:e distriktet i Wien och ett av stadens mest befolkade områden. Distriktet är känt för sina bostadsområden och har en blandning av moderna och historiska byggnader.

Donaustadt

Befolkning:187,007

Information:Donaustadt är det 22:a distriktet i Wien och ligger på stadens östra sida. Det är ett av de största distrikten till ytan och inkluderar både urbana och natursköna områden, inklusive Donauinsel, en populär rekreationsplats.

Floridsdorf

Befolkning:162,779

Information:Floridsdorf är det 21:a distriktet i Wien och ligger norr om Donau. Distriktet är känt för sina bostadsområden och industriella zoner, samt för sina gröna parker och rekreationsområden.

Salzburg

Befolkning:153,377

Information:Salzburg är huvudstad i förbundslandet Salzburg och är känd som Mozarts födelsestad. Stadens gamla stad är upptagen på UNESCO:s världsarvslista och är känd för sina barockbyggnader, slott och kyrkor. Salzburg är också en populär turistdestination.

Innsbruck

Befolkning:132,493

Information:Innsbruck är huvudstad i förbundslandet Tyrolen och är känd för sina vintersportmöjligheter. Staden har två gånger varit värd för vinter-OS och är omgiven av Alperna, vilket gör den till en populär destination för skidåkning och andra utomhusaktiviteter.

Ottakring

Befolkning:104,627

Information:Ottakring är det 16:e distriktet i Wien och är känt för sin mångkulturella atmosfär. Distriktet har en blandning av bostadsområden, affärsverksamheter och grönområden, inklusive den populära Ottakringer bryggeriet.

Simmering

Befolkning:101,420

Information:Simmering är det 11:e distriktet i Wien och ligger i stadens sydöstra del. Distriktet är känt för sina industriområden och bostadsområden, samt för Zentralfriedhof, en av Europas största kyrkogårdar.

Dessa städer och distrikt representerar några av de mest befolkade och betydelsefulla områdena i Österrike, var och en med sin egen unika karaktär och historia.politik och ekonomi.

Hälsningar:

 • Handslag är den vanligaste hälsningen, oavsett ålder och kön. Det bör vara ett fast och kort handslag med ögonkontakt.
 • Använd formella titlar som ”Herr” och ”Frau” följt av efternamnet när du hälsar på någon du inte känner väl.
 • Vanliga verbala hälsningar är ”Grüß Gott” (Gud välsigne dig), ”Guten Morgen” (god morgon), ”Guten Tag” (god dag) och ”Guten Abend” (god kväll).
 • ”Servus” är en informell hälsning som används bland vänner och kan betyda både hej och hejdå.

 

Etikett och artighet:

 • Punktlighet är mycket viktigt. Kom i tid till möten och sociala sammanhang, helst några minuter tidigt.
 • Håll händerna på bordet under måltider, men använd inte bestick för att gestikulera.
 • Det är artigt att ta av sig skorna när man går in i någons hem.
 • Använd ”Sie” (ni) istället för ”du” tills du blir inbjuden att använda förnamn och ”du”.

 

Respektfullt beteende:

 • Österrikare värdesätter formalitet och artighet i sociala interaktioner.
 • Undvik högljudda samtal eller beteenden på offentliga platser.
 • Respektera personligt utrymme och integritet.
 • Ge små gåvor som choklad eller blommor (i udda antal, förutom 12) när du bjuds hem till någon.
 • Klä dig propert och konservativt, särskilt i formella eller professionella sammanhang.

 

Affärsetikett:

 • Affärsrelationer är ofta formella. Använd titlar och efternamn tills du blir inbjuden att använda förnamn.
 • Var väl förberedd för möten och presentera information på ett tydligt och strukturerat sätt.
 • Undvik överdrivna påståenden eller emotionella utspel i affärssammanhang.
 1. Kulturella aspekter:
 • Visa intresse för österrikisk kultur, historia och traditioner.
 • Lär dig några grundläggande tyska fraser, även om många österrikare talar engelska.
 • Respektera lokala seder och traditioner, särskilt under högtider och festivaler.

Arbetstider

 • Vanliga arbetstider: Den normala arbetsveckan i Österrike är 40 timmar, vanligtvis fördelade på fem dagar i veckan.
 • Övertid: Om arbetstiden överstiger 40 timmar räknas det som övertid, och övertidsarbete ska kompenseras med ett tillägg på 50 % av grundlönen.

 

Förväntningar på arbetsplatsen

 • Klädsel: Arbetsklädseln i Österrike är generellt formell, särskilt inom affärs- och kontorsmiljöer. Män förväntas ofta bära kostym och slips, medan kvinnor bär dräkt eller klänning. I vissa branscher kan klädkoden vara mer avslappnad, men det är alltid bäst att klä sig konservativt och professionellt.
 • Arbetsmetoder: Österrikare värdesätter noggrannhet, punktlighet och effektivitet. Det är viktigt att vara väl förberedd inför möten och att hålla deadlines. Kommunikation är ofta direkt och saklig, och det förväntas att man håller sig till ämnet under möten.
 • Arbetsmiljö: Arbetsmiljön beskrivs som både rolig och multikulturell, men också konservativ. Det finns en hög grad av lojalitet och identifikation med företagets mål, vilket bidrar till hög produktivitet och kvalitet.

 

Arbetsplatskultur

 • Formellitet: Arbetsplatskulturen i Österrike är relativt formell. Titlar och efternamn används ofta i professionella sammanhang tills man blir inbjuden att använda förnamn. Det är också viktigt att visa respekt för hierarkier och auktoriteter.
 • Punktlighet: Punktlighet är mycket viktigt i Österrike. Att komma i tid till möten och arbetsplatsen visar respekt för andras tid och anses vara en grundläggande del av professionellt beteende.
 • Balans mellan arbete och privatliv: Österrikare värdesätter en god balans mellan arbete och privatliv. Det är vanligt att ha 25 semesterdagar per år, och arbetsmiljön är utformad för att stödja denna balans.

I Österrike är tyska det mest använda språket i affärssammanhang. Även om engelska är vanligt förekommande, särskilt i internationella företag och större städer, är grundläggande kunskaper i tyska starkt rekommenderade av flera anledningar:

 

 1. Formell affärskultur: Österrike har en formell arbetskultur där tyska används som huvudspråk. Att kunna kommunicera på tyska visar respekt och engagemang.
 2. Kundrelationer: Många österrikiska kunder och affärspartners föredrar att kommunicera på tyska, särskilt utanför de större städerna.
 3. Daglig kommunikation: Även om många österrikare kan engelska, är de ofta mer bekväma med att använda tyska i vardagliga situationer på arbetsplatsen.
 4. Kulturell förståelse: Att lära sig tyska hjälper dig att bättre förstå den österrikiska kulturen och affärsmentaliteten.
 5. Konkurrensfördelar: Kunskaper i tyska kan ge dig en fördel på arbetsmarknaden och i affärsförhandlingar.

 

Medan det är möjligt att arbeta i vissa internationella företag eller branscher med enbart engelska, särskilt inom IT och tech-sektorn, kommer grundläggande kunskaper i tyska att vara till stor nytta. Många österrikare uppskattar när utlänningar gör en ansträngning att lära sig och använda tyska, även om det bara är på en grundläggande nivå. Det är också värt att notera att österrikisk tyska skiljer sig något från den tyska som talas i Tyskland, med vissa skillnader i vokabulär och uttal. Att vara medveten om dessa skillnader kan vara fördelaktigt i affärssammanhang. Sammanfattningsvis, medan engelska kan räcka i vissa situationer, särskilt i internationella företag, kommer grundläggande kunskaper i tyska att vara mycket värdefulla och uppskattade i österrikiska affärssammanhang.

Levnadskostnader i Österrike

Levnadskostnaderna i Österrike kan variera beroende på stad och livsstil. Här är en sammanfattning av de genomsnittliga kostnaderna för boende, mat, transport och andra nödvändigheter.

 

Boende

 • Wien: En etta i stadens centrum kostar cirka 11,000 SEK per månad, medan en etta utanför centrum kostar cirka 8,000 SEK per månad.
 • Salzburg: Liknande priser som Wien, med något högre kostnader i centrala områden.
 • Graz: Boendekostnaderna är generellt lägre än i Wien, med en etta i centrum som kostar cirka 9,000 SEK per månad och utanför centrum cirka 6,500 SEK per månad.

Mat

 • Restauranger: En måltid på en billig restaurang kostar cirka 113 SEK, medan en trerätters middag för två på en medelklassrestaurang kostar cirka 396 SEK.
 • Livsmedel: Priserna i stormarknader är relativt lika de i Sverige. Till exempel kostar en liter mjölk cirka 16 SEK och ett kilo ost cirka 177 SEK.

Transport

 • Offentlig transport: Ett månadskort för kollektivtrafik kostar cirka 500 SEK i Wien. Priserna kan vara något lägre i mindre städer som Graz och Linz.
 • Taxi: Startavgiften för en taxi är cirka 40 SEK, med en kostnad på cirka 15 SEK per kilometer.

Andra nödvändigheter

 • Internet: En månadsabonnemang för bredband kostar cirka 300 SEK.
 • Gymmedlemskap: Ett gymmedlemskap kostar cirka 400 SEK per månad.

Bästa områdena att bo i för expats

Wien: The Cultural Capital

 • Fördelar: Högt rankad livskvalitet, utmärkt kollektivtrafik, många internationella skolor och jobbmöjligheter, särskilt inom internationella organisationer.
 • Nackdelar: Högre boendekostnader jämfört med andra städer.

Salzburg: The City of Music

 • Fördelar: Hög livskvalitet, rik kulturell scen, vacker natur och utomhusaktiviteter.
 • Nackdelar: Mindre stad med färre jobbmöjligheter jämfört med Wien.

Graz: The Student City

 • Fördelar: Lägre levnadskostnader, dynamisk atmosfär tack vare stor studentpopulation, många gröna områden.
 • Nackdelar: Mindre internationell än Wien och Salzburg.

Innsbruck: The Alpine City

 • Fördelar: Perfekt för utomhusentusiaster med aktiviteter som skidåkning och vandring, hög livskvalitet.
 • Nackdelar: Mindre stad med begränsade jobbmöjligheter utanför turism och sport.

Linz: The Future-Focused City

 • Fördelar: Fokus på teknologi och innovation, bra för expats inom dessa sektorer.
 • Nackdelar: Mindre internationell gemenskap jämfört med Wien.

 

Sammanfattningsvis erbjuder Österrike en hög livskvalitet med varierande levnadskostnader beroende på stad. Wien är det bästa valet för de flesta expats tack vare dess kulturella rikedom och jobbmöjligheter, medan städer som Graz och Innsbruck erbjuder mer specifika fördelar beroende på livsstil och intressen.

Hälso- och sjukvårdssystemet i Österrike

Österrike har ett omfattande och välfungerande hälso- och sjukvårdssystem som erbjuder nästan universell täckning för sina invånare. Här är en översikt av hur systemet fungerar och vilka försäkringar som krävs.

Struktur och täckning

 • Universell täckning: Nästan alla invånare i Österrike omfattas av sjukförsäkring, inklusive anställda, pensionärer, arbetslösa, studenter och deras anhöriga.
 • Obligatorisk försäkring: Försäkringen är obligatorisk och skapas automatiskt genom lag för anställda och egenföretagare samt deras anhöriga. Det är inte möjligt att välja bort försäkringen eller välja en specifik försäkringsinstitution.
 • E-kort: Alla försäkrade får ett e-kort som används vid läkarbesök och för digitalisering av vårdkrav. Kortet innehåller även en elektronisk signatur och ett foto för att förhindra bedrägeri.

Offentlig och privat vård

 • Tvådelat system: Österrike har ett tvådelat system där alla har tillgång till offentligt finansierad vård, men det finns också möjlighet att köpa tilläggsförsäkringar för privat vård. Privat vård kan inkludera förmåner som privata rum och mer flexibla besökstider.
 • Sjukhus: Det finns både statliga och privata sjukhus. Offentliga sjukhus har avtal med de regionala hälsovårdsfonderna och erbjuder vård till en låg daglig avgift. Privat vård måste betalas av patienten själv, men vissa kostnader kan återbetalas av försäkringsfonden.

Kostnader och finansiering

 • Inkomstbaserad avgift: Kostnaden för den offentliga sjukförsäkringen baseras på inkomst och är inte relaterad till individuella medicinska risker.
 • Självbetalning: Patienter måste själva betala för vissa tjänster, som behandling av privata läkare, i privata sjukhus, tandreglering och tandbroar. En del av dessa kostnader kan återbetalas av sjukförsäkringsfonden.
 • Receptavgift: Förskrivna läkemedel har en receptavgift på €7,10 per artikel (2024). Det finns undantag för personer med låg inkomst.

Försäkring för expats och studenter

 • EU-medborgare: Studenter och andra från EU/EEA-länder eller Schweiz kan använda sitt europeiska sjukförsäkringskort (EHIC) för att få nödvändig vård under en tillfällig vistelse i Österrike.
 • Självförsäkrade studenter: Studenter som inte omfattas av nationell sjukförsäkring i sitt hemland måste betala en försäkringsavgift på cirka €52,68 per månad.

Förmåner och undantag

 • Förmåner för anhöriga: Försäkrade personer och deras anhöriga, inklusive makar, registrerade partners och barn, har rätt till vårdförmåner. Barn kan inkluderas i försäkringen utan extra kostnad upp till en viss ålder.
 • Undantag från kostnadsdelning: Det finns omfattande ekonomiskt skydd för sårbara grupper genom olika undantag från kostnadsdelning.

 

Sammanfattningsvis erbjuder Österrikes hälso- och sjukvårdssystem en hög grad av täckning och tillgänglighet, med ett starkt fokus på offentlig finansiering och obligatorisk försäkring för alla invånare. Expats och studenter från EU-länder kan enkelt integreras i systemet genom användning av EHIC eller genom att betala en månadsavgift för självförsäkring.

Österrike har ett tempererat klimat med fyra distinkta årstider, var och en med sina unika väderförhållanden. Här är en detaljerad beskrivning av klimatet under de olika årstiderna och några särskilda väderförhållanden du bör vara förberedd på:

 

Vår (mars till maj)

Klimat och temperaturer:

 • Våren i Österrike innebär stigande temperaturer och längre dagar.
 • Dagstemperaturerna varierar från cirka 10°C i mars till 21°C i maj i Wien, medan nattemperaturerna kan vara så låga som 2°C i mars och stiga till 11°C i maj.
 • I Innsbruck, som ligger i de alpina regionerna, är det något kallare med dagstemperaturer från 11°C i mars till 20°C i maj och nattemperaturer från 0°C till 8°C under samma period.

Särskilda väderförhållanden:

 • Våren kan vara ganska blöt, särskilt i de alpina regionerna där snösmältningen bidrar till högre vattennivåer.
 • Det är också en period med mycket varierande väder, så det är bra att vara förberedd på både soliga och regniga dagar.

Sommar (juni till augusti)

Klimat och temperaturer:

 • Somrarna är varma, särskilt i de östra delarna av landet som har ett kontinentalt klimat.
 • I Wien kan dagstemperaturerna nå upp till 26°C i juli och augusti, medan nattemperaturerna ligger runt 15°C.
 • I Innsbruck är det något svalare med dagstemperaturer runt 25°C och nattemperaturer runt 13°C under högsommaren.

 

Särskilda väderförhållanden:

 • Somrarna kan vara ganska torra i de östra delarna, men i de alpina regionerna är det vanligt med eftermiddagsskurar och åskväder.
 • Det är viktigt att vara förberedd på plötsliga väderförändringar, särskilt om du planerar att vandra eller spendera tid utomhus.

 

Höst (september till november)

Klimat och temperaturer:

 • Hösten innebär sjunkande temperaturer och kortare dagar.
 • I Wien sjunker dagstemperaturerna från cirka 20°C i september till 8°C i november, medan nattemperaturerna går från 12°C till 2°C.
 • I Innsbruck är det liknande med dagstemperaturer från 21°C i september till 8°C i november och nattemperaturer från 9°C till -1°C.

 

Särskilda väderförhållanden:

 • Hösten är ofta en vacker tid med klar luft och färgglada löv, men det kan också vara en tid med mycket regn, särskilt i oktober och november.
 • Förbered dig på kyligare väder och eventuellt frost mot slutet av säsongen.

 

Vinter (december till februari)

Klimat och temperaturer:

 • Vintrarna i Österrike är kalla, särskilt i de alpina regionerna.
 • I Wien ligger dagstemperaturerna runt 3°C i januari och februari, medan nattemperaturerna kan sjunka till -2°C.
 • I Innsbruck är det ännu kallare med dagstemperaturer runt 4°C och nattemperaturer som kan sjunka till -5°C under vintern.

Särskilda väderförhållanden:

 • De alpina regionerna upplever långa och snörika vintrar, vilket gör dem idealiska för vintersport.
 • Det är viktigt att vara förberedd på snöstormar och kalla temperaturer, särskilt om du planerar att resa till högre höjder.

 

Sammanfattning

 

Österrike har ett varierat klimat med tydliga skillnader mellan årstiderna. De östra delarna av landet har ett kontinentalt klimat med varma somrar och kalla vintrar, medan de alpina regionerna har ett alpint klimat med riklig nederbörd och långa vintrar. Oavsett när du planerar att besöka Österrike, är det viktigt att vara förberedd på de specifika väderförhållandena för den aktuella årstiden.

För att arbeta lagligt i Österrike gäller olika regler beroende på din nationalitet och vistelsetid. Här är en sammanfattning av de viktigaste visum- och arbetstillståndsreglerna:

EU/EES-medborgare

 • Behöver inget visum eller arbetstillstånd för att arbeta i Österrike
 • Måste registrera sig och få ett registreringsbevis om vistelsen överstiger 3 månader
 • Efter 5 års laglig vistelse kan man ansöka om permanent uppehållstillstånd

Medborgare från länder utanför EU/EES

Visum:

 • Krävs för inresa och vistelse i Österrike
 • Schengenvisum gäller för kortare vistelser upp till 90 dagar
 • För längre vistelser krävs nationellt visum D

Arbetstillstånd:

 • Krävs för alla icke-EU/EES-medborgare som vill arbeta i Österrike
 • Vanligaste typen är ”Röd-Vit-Röd-kortet” som gäller i 24 månader
 • Andra alternativ inkluderar EU-blåkort och säsongsarbetstillstånd

Ansökningsprocess

 1. Ansök om lämpligt visum vid österrikisk ambassad/konsulat i hemlandet
 2. Lämna in nödvändiga dokument som pass, foto, försäkringsbevis, anställningskontrakt m.m.
 3. För arbetstillstånd krävs ofta att arbetsgivaren ansöker å arbetstagarens vägnar
 4. Betala ansökningsavgift
 5. Vänta på beslut från österrikiska myndigheter

Särskilda krav

 • Österrike använder ett poängsystem för att bedöma kvalificerade arbetssökande
 • Krav på språkkunskaper, utbildning och yrkeserfarenhet varierar beroende på typ av tillstånd
 • För vissa yrken krävs erkännande av utländska kvalifikationer

Efter ankomst till Österrike

 • Registrera dig hos lokala myndigheter inom 3 arbetsdagar efter ankomst
 • Skaffa nödvändiga försäkringar och registrera dig i socialförsäkringssystemet
 • För längre vistelser, ansök om uppehållstillstånd inom första 6 månaderna

Det är viktigt att notera att reglerna kan vara komplexa och ändras över tid. Det rekommenderas att kontakta österrikiska myndigheter eller en immigrationsexpert för aktuell och personlig rådgivning baserad på din specifika situation.

Det offentliga transportsystemet i Österrike är välutvecklat och tillförlitligt, vilket gör det möjligt att resa bekvämt utan bil i stora delar av landet. Här är en översikt över hur systemet fungerar och om det är nödvändigt att ha bil:

Kollektivtrafik i städer

 • Större städer som Wien, Salzburg och Innsbruck har omfattande kollektivtrafiknät med tunnelbana, spårvagnar och bussar.
 • I Wien kan turister utnyttja Vienna City Card, som ger tillgång till all kollektivtrafik i staden.
 • Hop-on/hop-off-turer finns tillgängliga i Wien och Salzburg för sightseeing.

Tåg- och busstrafik mellan städer

 • Österrike har ett välutvecklat järnvägsnät som förbinder de flesta städer och regioner.
 • ÖBB (Österreichische Bundesbahnen) är det statliga järnvägsbolaget som driver de flesta tåglinjerna.
 • Busstrafiken kompletterar tågnätet och når även mindre orter utan tågförbindelser.
 • Förköp av biljetter och platsbokningar rekommenderas för längre sträckor, särskilt på Railjet, InterCity och EuroCity-tåg.

Biljetter och priser

 • Österrike har nyligen infört ”Klimaticket”, en årsbiljett som ger obegränsat resande i hela landet för cirka 1 095 euro per år.
 • Det finns också billigare alternativ för resor inom en eller två förbundsstater.
 • Biljetter kan köpas online, i automater, hos förare/konduktörer eller i biljettluckor på större stationer.

Behov av bil

I de flesta fall är det inte nödvändigt att ha bil i Österrike, särskilt om man planerar att huvudsakligen besöka städer och populära turistområden. Kollektivtrafiken är generellt tillräcklig för att ta sig runt. Dock kan en bil vara fördelaktig i följande situationer:

 1. Landsbygdsområden: För att utforska avlägsna byar eller naturområden kan en bil ge mer flexibilitet.
 2. Flexibel resplan: Om du vill ha frihet att ändra din resrutt spontant.
 3. Transport av tungt bagage: Särskilt om du planerar aktiviteter som skidåkning eller vandring.

Om du väljer att köra bil i Österrike, tänk på följande:

 • Du behöver en ”Vignette” (vägtullsmärke) för att köra på motorvägar.
 • Vinterdäck är obligatoriska mellan 1 november och 15 april.
 • Parkeringsmöjligheter kan vara begränsade och dyra i större städer.

Sammanfattningsvis är Österrikes offentliga transportsystem välfungerande och omfattande, vilket gör det möjligt att resa bekvämt utan bil i stora delar av landet. Behovet av bil beror på din specifika resplan och personliga preferenser.

Österrike är generellt sett ett säkert land att besöka, men som i alla länder finns det vissa säkerhetsaspekter att vara medveten om. Här är en sammanfattning av säkerhetsläget och de försiktighetsåtgärder du bör vidta:

Allmän säkerhet

 • Lågt terrorhot: Det finns inget uttalat terrorhot i Österrike, men som i många andra europeiska länder har säkerhetsnivån höjts efter tidigare attentat, såsom i Wien 2020.
 • Brottslighet: Ficktjuvar och väskstölder förekommer, särskilt i större städer och på platser med mycket folk som turistattraktioner, shoppingområden och kollektivtrafik. Var vaksam och förvara värdesaker säkert.
 • Naturförhållanden: Österrike ligger i en seismiskt aktiv zon, vilket innebär att jordbävningar kan förekomma. Kraftiga regn kan leda till översvämningar och jordskred, särskilt i bergsområden.

Rekommenderade försiktighetsåtgärder

 1. Var uppmärksam på omgivningen: Särskilt på platser med stora folksamlingar som evenemang, offentliga platser, turistattraktioner och kollektivtrafik.
 2. Skydda dina värdesaker: Förvara pass, pengar och andra värdesaker på ett säkert ställe och gör kopior av viktiga dokument som pass och biljetter. Lämna en kopia hemma och förvara en separat från originalen.
 3. Håll kontakt med anhöriga: Informera familj och vänner om din vistelse och håll regelbunden kontakt, särskilt vid större olyckor eller incidenter.
 4. Följ lokala myndigheters anvisningar: Vid naturkatastrofer som jordbävningar eller översvämningar, följ lokala myndigheters instruktioner noggrant.
 5. Undvik att lämna bagage obevakat: Lämna aldrig ditt bagage utan uppsikt och ta inte emot paket eller väskor från okända personer.

Områden att vara extra försiktig i

 • Större städer: Var särskilt vaksam i Wien, Salzburg och Innsbruck där ficktjuvar är mer aktiva.
 • Turistattraktioner och kollektivtrafik: Dessa platser är vanliga mål för väsk- och fickstölder.
 • Bergsområden: Vid skidåkning och vandring, följ alltid säkerhetsanvisningar för att undvika risker som snöskred och plötsliga väderförändringar.

Sammanfattningsvis är Österrike ett säkert land att resa till, men det är viktigt att vara medveten om och förberedd på potentiella risker. Genom att följa de ovan nämnda försiktighetsåtgärderna kan du minimera riskerna och ha en trygg och trevlig vistelse i landet.

Österrike erbjuder ett brett utbud av fritidsaktiviteter och sevärdheter för både besökare och boende. Här är en översikt över några av de populäraste alternativen:

Fritidsaktiviteter

Utomhusaktiviteter:

 • Skidåkning och snowboarding: Österrike är känt för sina utmärkta skidorter och pister för alla nivåer.
 • Vandring: Det finns ett stort nätverk av vandringsleder genom pittoreska landskap och alpina områden.
 • Cykling: Landet har ett omfattande nätverk av cykelvägar med bra infrastruktur för cyklister.
 • Vattensporter: Många sjöar och vattendrag erbjuder möjligheter till simning, segling och andra vattenaktiviteter.

Kulturella aktiviteter:

 • Museibesök: Österrike har många museer som täcker allt från konst till historia.
 • Musikevenemang: Landet är känt för sin klassiska musik och operaföreställningar.
 • Dansskolor: Lär dig traditionell österrikisk dans som vals.

Sevärdheter

 1. Fortress Hohensalzburg i Salzburg
 2. Salzburgs gamla stad (Altstadt)
 3. Det gyllene taket (Goldenes Dachl) i Innsbruck
 4. Maria-Theresien-Strasse i Innsbruck
 5. Schönbrunn-palatset i Wien
 6. Stephansdom (St. Stefans katedral) i Wien
 7. Belvedere-palatset i Wien
 8. Alpenzoo i Innsbruck

Expat-samhällen och klubbar

Även om informationen i sökresultaten främst fokuserade på Frankrike och Tjeckien, kan vi dra slutsatser om liknande möjligheter i Österrike:

 1. Facebook-grupper: Det finns sannolikt grupper som ”Svenskar i Wien” eller ”Expats in Austria” där utlänningar kan knyta kontakter.
 2. InterNations: Detta är en populär plattform för expats i många länder, inklusive Österrike.
 3. Språkutbytesgrupper: Dessa grupper ger möjlighet att träffa både lokalbefolkning och andra expats.
 4. Sportklubbar och kulturföreningar: Att gå med i lokala klubbar är ett bra sätt att träffa människor med liknande intressen.
 5. Professionella nätverk: Det finns sannolikt branschspecifika grupper och evenemang för nätverkande.
 6. Onlineplattformar: Webbplatser som Meetup och Eventbrite kan användas för att hitta evenemang och grupper för expats.
 7. Internationella skolor och universitet: Dessa institutioner har ofta egna nätverk och evenemang för internationella studenter och familjer.

För att hitta dessa grupper och samhällen rekommenderas det att söka online, fråga på lokala caféer eller internationella arbetsplatser, eller kontakta ambassaden för mer information. Kom ihåg att österrikarna generellt är öppna för att träffa nya människor, så var inte rädd för att ta initiativ och starta konversationer.

Österrikisk matkultur är en rik blandning av traditioner och influenser från olika länder och regioner, särskilt från det tidigare Österrike-Ungern. Detta har resulterat i ett varierat kök som erbjuder både robusta huvudrätter och delikata desserter.

Huvudrätter

Österrikiska huvudrätter är ofta mättande och köttbaserade, vilket passar bra för landets kalla vintrar och aktiva livsstil med skidåkning och vandring. Några av de mest kända rätterna inkluderar:

 • Wienerschnitzel: Österrikes mest kända rätt, traditionellt gjord på kalvkött som paneras och steks. Den serveras ofta med potatissallad, kokt potatis eller pommes frites, samt en citronskiva och gröna ärtor.
 • Tafelspitz: En annan klassisk rätt som består av kokt nötkött serverat med grönsaker, pepparrot och äppelsås.
 • Tiroler Gröstl: En typ av pyttipanna med potatis, lök och kött, ofta toppad med ett stekt ägg.

Desserter

Österrike är också känt för sina sötsaker, som ofta är mycket kaloririka men omåttligt populära. Några exempel är:

 • Apfelstrudel: En äppelkaka med tunn deg och fyllning av äpplen, kanel, socker och russin.
 • Sachertorte: En rik chokladtårta med aprikosmarmelad och chokladglasyr, som är en specialitet från Wien.
 • Kaiserschmarrn: En fluffig pannkaka som rivs i bitar och serveras med äppelmos eller plommonkompott.

Drycker

Österrike har också en stark dryckeskultur med både vin och öl som populära val. Landet är känt för sina vita viner, särskilt Grüner Veltliner, samt för sin ölproduktion med flera lokala bryggerier.

Nationalrätt

Den mest kända och ansedda nationalrätten i Österrike är Wienerschnitzel. Denna rätt är så starkt förknippad med Österrike att den ofta anses vara landets symboliska maträtt. Traditionellt görs den på kalvkött, men det är också vanligt att använda fläskkött eller kyckling.Österrikisk matkultur är både rik och varierad, med en stark betoning på traditionella rätter som har stått sig genom tiderna. Den erbjuder en unik blandning av smaker och tekniker som speglar landets historia och geografiska läge.

Försäkringar:

 1. Reseförsäkring: Det är viktigt att ha en giltig reseförsäkring som täcker sjukdom och skador under din vistelse i Österrike.
 2. Europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC): Som EU-medborgare bör du skaffa ett europeiskt sjukförsäkringskort innan resan. Detta ger dig rätt till nödvändig sjukvård på samma villkor som österrikiska medborgare.
 3. Arbetslöshetsförsäkring: När du börjar arbeta i Österrike kommer din arbetsgivare att anmäla dig till det österrikiska socialförsäkringssystemet, vilket inkluderar arbetslöshetsförsäkring.
 4. Pensionsförsäkring: Du kommer automatiskt att omfattas av den österrikiska pensionsförsäkringen genom din anställning.
 

Vaccinationer:

Även om det inte finns några obligatoriska vaccinationer för inresa i Österrike, rekommenderas följande:

 1. Grundskydd: Se till att ditt grundskydd är uppdaterat, vilket inkluderar vaccin mot:

   – Mässling, påssjuka, röda hund (MPR)

 • Difteri
 • Stelkramp
 • Kikhosta
 • Polio
 1. Influensa: Årlig vaccination mot influensa rekommenderas, särskilt om du reser under influensasäsongen.
 2. TBE (Fästingburen encefalit): Om du planerar att vistas mycket i naturen eller på landsbygden, särskilt under perioden mars till november, rekommenderas vaccination mot TBE.
 3. Hepatit A och B: Även om risken är låg i Österrike, kan dessa vaccinationer vara bra att ha, särskilt om du planerar att resa till andra länder.

 

Det är alltid bäst att konsultera en läkare eller en resehälsospecialist cirka 4-8 veckor före avresan för att få personliga rekommendationer baserade på din hälsostatus, arbetssituation och eventuella resplaner utanför Österrike. De kan ge dig de senaste uppdateringarna gällande vaccinationsrekommendationer och hjälpa dig att säkerställa att ditt vaccinationsskydd är fullständigt och aktuellt.

Expat är en engelsk term som står för ”expatriate”, vilket på svenska betyder ungefär utlänning eller utvandrad. Termen avser personer som bor, tillfälligt eller mer permanent, i ett land som inte är deras hemland. Uttrycket används oftast som en beskrivning för de unga professionella yrkesarbetare som stationeras eller väljer att arbeta utomlands. Livet som expat har både för- och nackdelar och det är inte alltid helt lätt att anpassa sig till ett liv som skiljer sig mycket från det som man är van vid hemifrån.

Därför sätter vi in nästan hela din lön på ditt konto!

Som en del av vårt engagemang för att underlätta för våra medlemmar sätter vi in nästan hela deras lön direkt på deras konto. Detta är möjligt eftersom många länder tillåter frilansare att betala in sin egen skatt. Syftet är att underlätta för frilansare från andra länder att få jobb utan att behöva öppna ett eget företag i landet där de arbetar. På så sätt kan våra medlemmar fokusera på sitt arbete och behöver inte oroa sig för administrativa detaljer. Vi är stolta över att kunna erbjuda denna service och hoppas att den bidrar till en smidigare och mer effektiv arbetsprocess för alla våra medlemmar. Många länder välkomnar utländska frilansare med denna gest för att få bättre tillgänglighet över gränserna och för att effektivt få in skatt från sina gästfrilansare.

I vissa länder är det möjligt att betala mindre eller inget skatt alls, exempelvis Dubai, medan i andra länder finns det regler för hur mycket man kan tjäna innan skatt måste betalas. Om du har ett konto hos Wise så sätter vi in 94% av din lön på ditt konto. Men oavsett i vilket land du vill ha dina pengar insatta så ordnar vi det med vårt samarbete med olika banker och intuitioner runt om i världen.

Satsa på friheten att jobba i ett annat land! Få hjälp med fakturering och snabba utbetalningar av dina löner genom att öppna ett konto hos oss på GlobalWorker.

Vill du arbeta med oss?

Fyll i dina uppgifter och skriv några rader om dig själv så hör vi av oss.

Bli Medlem

Vårt engelska företag – Avgift 6%
Global Freelance Workers LTD erbjuder stöd för fakturering och löneutbetalningar till alla som frilansar Utomlands, din lön blir insatt på ett Wisekonto, eller annat valfritt bankkonto.

Vårt svenska företag – Avgift 6%
Globalworker AB erbjuder stöd för fakturering och löneutbetalningar för dig som Jobbar Utomlands och är skattskyldig i Sverige, din lön blir insatt på ett svenskt bankkonto, eller annat valfritt bankkonto.

Vi betalar in din Skatt och Sociala avgifter till berörda myndigheter i Sverige.

OBS: Vi betalar ut din lön inom 24 Timmar.

Cookie-samtycke med Real Cookie Banner