fbpx
Rumänien
Huvudstad: Bukarest
Rumänien är en sydösteuropeisk nation som gränsar till Ungern i väst, Serbien i sydväst, Bulgarien i söder, Svarta havet i öst och Ukraina i norr. Huvudstaden är Bukarest.
Ambassad
.

Sök Jobb i Rumänien

.

Städer i Rumänien

Rumänien är en sydösteuropeisk nation som gränsar till Ungern i väst, Serbien i sydväst, Bulgarien i söder, Svarta havet i öst och Ukraina i norr. Huvudstaden är Bukarest. Här är några grundläggande fakta om Rumänien:

1. **Språk:** Det officiella språket är rumänska, en östromansk språkvariant.

2. **Befolkning:** Rumänien har en befolkning på över 19 miljoner människor.

3. **Geografi:** Landet har en varierad geografi som inkluderar Karpaterna, Transsylvanien (känt för sina bergslandskap), Moldavien och Valakiet. Donaufloden rinner genom landet och delar det i två hälfter.

4. **Historia:** Rumänien har en rik historia som sträcker sig tillbaka till antiken. Det har påverkats av romarna, och den romanska kulturen och språket härstammar från den perioden. Senare påverkades landet av olika riken och imperier, inklusive det osmanska riket.

5. **Kultur:** Rumänien har en rik kulturell arv med influenser från olika etniska grupper. Traditionell musik, dans och konst är viktiga delar av den rumänska kulturen.

6. **Religion:** Den dominerande religionen är den ortodoxa kristendomen.

7. **Ekonomi:** Rumänien har en blandad ekonomi med tung industri, jordbruk och en snabbt växande tjänstesektor. Landet blev medlem i Europeiska unionen 2007.

8. **Turism:** Rumänien erbjuder en mängd olika turistattraktioner, inklusive det gotiska slottet Bran, känt som ”Draculas slott”, och de historiska städerna Sibiu och Sighișoara.

9. **Folkkonst och traditioner:** Rumänsk folkkonst är känd för sina färgstarka broderier, keramik och träsniderier. Traditionella hantverk och festivaler är viktiga för att bevara och fira den kulturella arvet.

10. **Naturresurser:** Landet har betydande naturresurser, inklusive olja, naturgas och mineraler.

Rumänien är känt för sin kulturella mångfald, vackra landskap och historiska platser. Det har genomgått betydande förändringar sedan kommunismens fall på 1980-talet och strävar efter att utveckla sin ekonomi och stärka sina kopplingar till det bredare europeiska samfundet.

Att bli frilansare i ett annat land, som i det här fallet Rumänien, kan vara en spännande men utmanande process. Här är några steg och överväganden som kan vara användbara:

1. **Förstå lokala lagar och regler:**
– Kolla upp arbetslagar och skatteregler i Rumänien för frilansare. Var medveten om eventuella krav och förpliktelser för utländska arbetare.

2. **Visum och arbetstillstånd:**
– Se till att du har rätt visum och eventuellt arbetstillstånd för att arbeta som frilansare i Rumänien. Kontakta den rumänska ambassaden eller konsulatet för att få aktuell information.

3. **Språkkunskaper:**
– Eftersom svenska kanske inte är lika allmänt känt som engelska, kan det vara fördelaktigt att ha grundläggande kunskaper i rumänska eller engelska för att kommunicera med klienter och lokala myndigheter.

4. **Bygg upp ett nätverk:**
– Använd onlineplattformar, sociala medier och lokala evenemang för att bygga upp ett professionellt nätverk. Detta kan hjälpa dig att hitta potentiella klienter och samarbetspartners.

5. **Skattefrågor:**
– Förstå skattesystemet i Rumänien och se till att du följer alla nödvändiga procedurer för skatt och sociala avgifter.

6. **Onlineplattformar:**
– Registrera dig på globala eller lokala frilansplattformar där du kan marknadsföra dina färdigheter och tjänster. Exempel på sådana plattformar är Upwork, Freelancer eller Fiverr.

7. **Lokala affärskontakter:**
– Använd ditt nätverk för att hitta lokala affärskontakter. Många jobb kan komma genom personliga rekommendationer och lokala affärsrelationer.

8. **Skapa en professionell onlineprofil:**
– Ha en professionell onlineportfölj eller webbplats där du kan visa upp dina färdigheter, tidigare arbete och hur potentiella kunder kan kontakta dig.

9. **Anpassa din arbetsmetodik:**
– Förstå och anpassa dig till arbetskulturen i Rumänien. Det kan inkludera arbetsmetoder, kommunikationsstilar och förväntningar på deadlines.

10. **Följ upp på skatter och försäkringar:**
– Se till att du förstår och uppfyller alla skatteåtaganden och eventuella försäkringskrav som frilansare i Rumänien.

Kom ihåg att det är viktigt att hålla sig uppdaterad om lagar och regler eftersom dessa kan förändras över tid. Det kan också vara till hjälp att konsultera med en lokal expert, som en skatteexpert eller advokat, för att få specifik rådgivning baserad på din situation.

Att leva och bo i Rumänien kan vara en unik och berikande upplevelse, men det finns olika faktorer att överväga beroende på dina personliga preferenser och behov. Här är några aspekter att tänka på:

**1. Kostnad för livet:**
– Generellt sett är levnadskostnaderna i Rumänien lägre jämfört med många västeuropeiska länder. Mat, boende och transport är ofta mer prisvärda.

**2. Kulturell mångfald:**
– Rumänien har en rik kulturell historia och många platser av historiskt och kulturellt intresse. Städer som Bukarest och Cluj-Napoca erbjuder en blandning av moderna bekvämligheter och traditionell charm.

**3. Arbetsmarknad och ekonomi:**
– Arbetsmarknaden varierar beroende på bransch och område. Stora städer kan erbjuda fler arbetsmöjligheter, och vissa sektorer, som IT och teknik, är särskilt växande.

**4. Språk:**
– Rumänska är det officiella språket, men många människor talar också engelska, särskilt i större städer och inom affärssektorn.

**5. Natur och landskap:**
– Rumänien har en mångfaldig natur, från bergskedjor som Karpaterna till svarta havet. Det finns möjligheter för utomhusaktiviteter som vandring, skidåkning och utforskning av historiska platser.

**6. Hälsovård och utbildning:**
– Hälsovården är överlag god, särskilt i större städer. Utbildningssystemet erbjuder olika alternativ, och universitet i Rumänien rankas högt på vissa områden.

**7. Transport:**
– Kollektivtrafiken är välutvecklad i större städer, och bilresor är ofta överkomliga. Rumänien har också ett växande nätverk för snabbtåg.

**8. Lokal mat och kultur:**
– Rumänsk mat är varierad och påverkad av olika kulturer. Traditionella rätter inkluderar sarmale (kålroulader), mămăligă (majsgrynsgröt) och mici (köttfärslimpor).

**9. Socialt nätverk:**
– Rumänien är känt för sin gästfrihet och vänliga befolkning. Att bygga ett socialt nätverk kan vara en positiv upplevelse.

**10. Utmaningar:**
– Precis som överallt kan det finnas utmaningar. Vissa områden i Rumänien kan ha mindre utvecklade infrastrukturer, och ekonomiska klyftor kan vara märkbara.

Innan du tar beslutet att flytta till eller frilansa i Rumänien är det klokt att göra grundlig forskning, besöka områden du överväger att bo i och förstå de specifika krav och förväntningar som gäller för din situation. Att kanske först besöka landet som turist kan också ge dig en känsla för atmosfären och levnadsvillkoren.

Rumänien erbjuder en mångfald av fritidsaktiviteter för både lokalbefolkning och besökare. Här är några populära fritidsaktiviteter och platser att utforska:

1. **Utforska historiska platser:**
– Besök slott och fästningar som Bran Castle, Peles Castle och Corvin Castle. Utforska också de historiska städerna Sibiu, Brasov och Sighisoara.

2. **Utomhusaktiviteter:**
– Rumänien har en mångsidig natur med berg, dalar och sjöar. Njut av vandring i Karpaterna, utforska grottor som Scarisoara Ice Cave, eller koppla av vid Svarta havet.

3. **Skidåkning:**
– Under vintermånaderna erbjuder rumänska skidorter som Poiana Brasov och Sinaia möjligheter för skidåkning och snowboardåkning.

4. **Besök nationalparker:**
– Rumänien har flera nationalparker med bevarad natur och vilda djur. Bucegi National Park och Retezat National Park är några exempel.

5. **Vinprovning:**
– Utforska Rumäniens vinregioner, som Transsylvanien och Moldova, och prova lokala viner. Det finns många vingårdar och vinkällare att besöka.

6. **Delta Dunarii (Donaudeltat):**
– Utforska Donaudeltat, en av Europas största våtmarker. Det är en viktig plats för fågelskådning och en naturskatt.

7. **Kulturella evenemang och festivaler:**
– Delta i lokala festivaler och kulturella evenemang för att uppleva den rumänska traditionen och folklore. Dragobete, en kärleksfestival, och Festivalul Enescu, en klassisk musikfestival, är exempel.

8. **Besök kloster och kyrkor:**
– Rumänien har många ortodoxa kloster och kyrkor med en imponerande arkitektur och rik historia. Besök exempelvis Voronet Monastery eller Barsana Monastery.

9. **Kulinariska upplevelser:**
– Njut av den lokala maten. Prova traditionella rätter som sarmale, mămăligă och polenta. Besök marknader och lokala restauranger för autentiska smaker.

10. **Stadsutforskning:**
– Stora städer som Bukarest och Cluj-Napoca har ett pulserande nattliv, shopping, konstgallerier och restauranger. Utforska stadens gator och arkitektur.

11. **Aktiviteter vid Svarta havet:**
– Om du befinner dig nära kusten, njut av bad och sol vid Svarta havet. Det finns också vattensporter som segling och kitesurfing.

Oavsett om du är intresserad av natur, kultur, äventyr eller avkoppling, finns det många möjligheter att njuta av din fritid i Rumänien. Landets mångfald gör det möjligt att hitta aktiviteter som passar olika intressen och smaker.

Rumänien anses generellt vara ett prisvärt land jämfört med många västeuropeiska länder, och prisnivån varierar beroende på var i landet du befinner dig. Här är några exempel på vad som kan vara billigt och dyrt i Rumänien:

**Billigt:**

1. **Mat och dryck:** Livsmedelspriserna är oftast lägre än i många västeuropeiska länder. Att äta ute på restauranger är generellt prisvärt.

2. **Boende:** Boendekostnader, både för hotell och hyreslägenheter, tenderar att vara överkomliga, särskilt utanför de mest turisttäta områdena.

3. **Kollektivtrafik:** Priserna för kollektivtrafik, som bussar och tåg, är vanligtvis låga jämfört med många andra europeiska länder.

4. **Nöjen och aktiviteter:** Inträdesavgifter till museer, historiska platser och kulturella evenemang är ofta prisvärda.

5. **Övernattning på landsbygden:** Om du beger dig utanför städerna kan du hitta prisvärda boenden på landsbygden, inklusive pensionat och bondgårdar.

**Dyrt:**

1. **Vissa turistområden:** I vissa mycket populära turistområden kan priserna på hotell, restauranger och souvenirer vara högre.

2. **Lyxvaror och internationella kedjor:** Importerade varor och internationella lyxvarumärken kan vara relativt dyrare än lokala produkter.

3. **Några nattklubbar och exklusiva restauranger:** Vissa exklusiva nattklubbar och restauranger i större städer kan ha högre priser.

4. **Bilar och bensin:** Att köpa en bil och bränslepriser kan vara högre än genomsnittet, särskilt om du väljer en modell från ett internationellt märke.

5. **Engelskspråkig undervisning:** Om du överväger att skicka dina barn till en internationell skola med engelskspråkig undervisning kan det vara relativt dyrt.

Det är viktigt att notera att dessa generella observationer kan variera beroende på var i Rumänien du befinner dig och dina personliga preferenser och krav. Om du planerar att flytta eller besöka Rumänien är det alltid bäst att göra specifik forskning om kostnader i det område du är intresserad av och justera ditt budgetering därefter.

Maten och matkulturen i Rumänien är rik på traditionella och regionala influenser. Rumänsk mat karakteriseras ofta av en kombination av olika smaker och influenser från det lokala jordbruket och de omgivande länderna. Här är några aspekter av maten och matkulturen i Rumänien:

1. **Mămăligă:** Detta är en slags majsgröt eller polenta, en grundläggande och mycket populär del av rumänsk kost. Mămăligă serveras ofta som ett tillbehör till kött, sås eller ost.

2. **Sarmale:** Detta är en traditionell rätt bestående av kålrullar fyllda med blandfärs av kött och ris. Sarmale är en vanlig rätt, särskilt under högtider och speciella tillfällen.

3. **Mici:** Även kända som ”mititei”, är mici grillade korvar som vanligtvis innehåller blandfärs av kött, lök och kryddor. Dessa är mycket populära under sommaren och serveras ofta med senap och bröd.

4. **Ciorbă:** Detta är en typ av soppa eller sur soppa som är en viktig del av rumänsk mat. Ciorbă kan vara baserad på kött, grönsaker eller fisk och är kryddad med örter och sura smaker.

5. **Mazăre cu pui:** En populär rätt som består av ärtor och kyckling, ofta serverad med färskt bröd.

6. **Moldaviska köket:** Regionen Moldavien har sina egna traditioner inom matkulturen. Här hittar du rätter som ”mămăligă cu brânză și smântână” (polenta med ost och grädde) och ”plăcinte” (pajer) fyllda med olika ingredienser som ost, potatis eller pumpa.

7. **Desserter:** Rumänska desserter inkluderar ofta söt bröd, bakverk och kager. ”Papanași” är en populär efterrätt bestående av friterade degkulor fyllda med sylt och grädde.

8. **Rumänska viner:** Rumänien har en lång tradition av vinodling, och landet producerar en mängd olika viner, inklusive några välkända sorter som Fetească Neagră och Fetească Albă.

Rumänsk matkultur har starka band till säsongsmässiga och lokala råvaror. Traditionella recept och matlagningstekniker varierar över regionerna och återspeglar landets historia och geografiska mångfald. Att dela måltider med familj och vänner har också stor betydelse inom rumänsk kultur.

1. Du behöver inte öppna ett eget företag.
2. Du kan fakturera både Företag och Privatkunder.
3. Du kan börja jobba omgående när du får ett jobb.
4. Du behöver inte registrera dig i landet du skall jobba för att få ett arbetstillstånd.
5. Du kan själv ombesörja att betala in din skatt.
6. Vi betalar upp till 94% av din lön till dig.
7. Vi tar endast 6% i avgift.
8. Vi betalar ut din lön inom 24 timmar.
9. Du är fri att börja och sluta jobba hos oss när du vill.
10. Vi skriver inga krångliga anställningsavtal.
11. Vi svarar på mejl inom 24 timmar.
12. Vi är ett offshorebolag med anknytning till EU:s regler och lagar.
13. Vi lägger inte på någon moms eftersom det enligt lag inom EU inte är moms för tjänster mellan företag, det gäller även alla andra länder som vi jobbar med, det underlättar även för din kund som inte behöver bokföra några moms- transaktioner.

Vill du veta mer?

.

Städer i Rumänien efter antal invånare

Bukarest
Iaşi
Cluj-Napoca
Timişoara
Craiova
Constanţa
Galaţi
Braşov
Ploieşti
Brăila
Visa Platser
Bukarest

Huvudstad -  Invånare 1 877 155

Iaşi

Invånare 318 012 

Cluj-Napoca

Invånare 316 748

Timişoara

Invånare 315 053

Craiova

Invånare 304 142

Constanţa

Invånare 303 399

Galaţi

Invånare 294 087

Braşov

Invånare 276 088

Ploieşti

Invånare 228 851

Brăila

Invånare 213 569

×

Geocoding Error Occured.

Tried to Geocode:

Error Type:

Please be sure to follow the tutorial on how to setup the Google APIs required for the Advanced Google Map Widget.

Google Map API Key Tutorial

Bukarest

Bukarest är huvudstaden och den största staden i Rumänien. Här är några grundläggande fakta om Bukarest:

1. **Geografisk plats:**
– Bukarest ligger i sydöstra Rumänien, på slätten mellan floderna Dâmbovița och Colentina, vilka mynnar ut i floden Donau.

2. **Befolkning:**
– Staden har en betydande befolkning och är den folkrikaste staden i Rumänien. Invånarantalet är över två miljoner människor.

3. **Historia:**
– Bukarest har en rik historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Staden har genomgått många förändringar och har varit påverkad av olika kulturer, inklusive turkiska, franska och tyska influenser.

4. **Arkitektur:**
– Bukarest har en varierad arkitektur som speglar dess historia och kulturella arv. Du hittar allt från medeltida kyrkor till 1800-talspalats och moderna byggnader.

5. **Parlamentspalatset:**
– En av de mest framstående byggnaderna i Bukarest är Parlamentspalatset, också känt som Palatul Parlamentului. Det är världens näst största byggnad efter Pentagonet och tjänar som säte för det rumänska parlamentet.

6. **Kultur och nöjen:**
– Bukarest har ett aktivt kulturliv med teatrar, konstgallerier, och musikscener. Det finns också många parker och grönområden där människor kan koppla av och njuta av utomhusaktiviteter.

7. **Universitet och utbildning:**
– Staden är hem för flera universitet och högskolor, inklusive det prestigefyllda Universitatea din București (Bukarestuniversitetet).

8. **Transport:**
– Bukarest har ett välutvecklat transportsystem som inkluderar tunnelbana, bussar och spårvagnar. Det finns också två flygplatser som betjänar staden.

9. **Ekonomi:**
– Staden är en viktig ekonomisk knutpunkt i Rumänien och är hem för många företag och affärscentra. Ekonomiskt sett är det en av de mest dynamiska städerna i regionen.

10. **Kulinarisk scen:**
– Bukarest erbjuder ett brett utbud av mat och dryck, från traditionell rumänsk mat till internationella kök. Restauranger, kaféer och nattklubbar ger stadens invånare och besökare olika möjligheter till nöje och socialt umgänge.

Detta är bara en översikt, och det finns mycket mer att upptäcka och utforska i Bukarest. Staden har en unik charm som kombinerar historia, kultur och modernitet.

Iaşi

Iași är en av de största och mest betydelsefulla städerna i Rumänien. Här är några grundläggande fakta om Iași:

1. **Geografisk plats:**
– Iași är beläget i nordöstra Rumänien och är huvudstad i Iași County. Staden ligger vid floden Bahlui och är omgiven av kullar och skogar.

2. **Befolkning:**
– Staden har en betydande befolkning, även om den är mindre än Bukarest. Invånarantalet är ungefär 300 000 människor.

3. **Historia:**
– Iași är en av de äldsta städerna i Rumänien och har en rik historia som sträcker sig över flera århundraden. Den har varit huvudstad i Moldavien och har spelat en viktig roll i landets utveckling.

4. **Kultur och utbildning:**
– Iași är känt för sitt kulturella arv och är hem för många museer, teatrar och konstgallerier. Staden har också ett av de äldsta universiteten i Rumänien, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, grundat 1860.

5. **Arkitektur:**
– Staden har en rik arkitektonisk arv med många historiska byggnader och monument. Iași har flera ortodoxa kyrkor, inklusive Trei Ierarhi (Tre Hierarkier), som är känd för sin arkitektur och konstskatter.

6. **Koppling till litteratur:**
– Iași har en stark koppling till rumänsk litteratur och är känt som ”Litteraturens stad”. Många framstående rumänska författare och poeter har sina rötter här, och staden har spelat en viktig roll i den nationella litteraturen.

7. **Botaniska trädgården:**
– Staden har en av de äldsta botaniska trädgårdarna i Rumänien, som grundades 1856. Trädgården är hem för många växtarter och är en populär plats för avkoppling och promenader.

8. **Ekonomi:**
– Iași är också en viktig ekonomisk knutpunkt med en växande teknologisektor och närvaro av flera företag och industrier.

9. **Transport:**
– Staden har ett fungerande transportsystem, inklusive bussar och spårvagnar. Det finns också en internationell flygplats, Iași International Airport, som kopplar staden till andra europeiska destinationer.

Iași är känt för sin rika historia, kulturella bidrag och sin vackra omgivning. Staden fortsätter att vara en viktig del av Rumäniens kulturella och intellektuella arv.

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca, ofta kallad Cluj, är en av de största städerna i Rumänien och är belägen i Transsylvanien. Här är några grundläggande fakta om Cluj-Napoca:

1. **Geografisk plats:**
– Cluj-Napoca ligger i den nordvästra delen av Rumänien och är huvudstad i Cluj County. Staden är omgiven av kullar och är belägen på floden Someșu Mic.

2. **Befolkning:**
– Cluj-Napoca är en av de mest folkrika städerna i Rumänien, med en befolkning på över 400 000 invånare.

3. **Universitet och utbildning:**
– Staden är känt för sitt framstående universitet, Babes-Bolyai University, grundat 1919. Det är det största universitetet i Rumänien och har ett starkt akademiskt rykte.

4. **Kultur och konst:**
– Cluj-Napoca har en livlig kultur- och konstscen med teatrar, konstgallerier och musikscener. Staden är värd för olika kulturella evenemang och festivaler året runt.

5. **Arkitektur:**
– Staden har en blandning av arkitekturstilar som speglar dess historia. Gamla kyrkor och byggnader står sida vid sida med moderna och innovativa arkitektoniska verk.

6. **Technologisektor:**
– Cluj-Napoca har blivit en viktig teknologihubb i Rumänien med en snabbt växande IT-sektor. Många teknologiföretag och startups har etablerat sig i staden.

7. **Botaniska trädgården:**
– Cluj-Napoca har en vacker botanisk trädgård, grundad 1872, som rymmer ett stort antal växtarter och är en populär plats för avkoppling.

8. **Turism:**
– Staden lockar turister med sina historiska sevärdheter, inklusive det gotiska Sankt Mikaelskyrkan och det barocka Banffy-slottet. Cluj-Napoca är också utgångspunkten för att utforska områdena i Transsylvanien.

9. **Transport:**
– Cluj-Napoca har en välutvecklad infrastruktur och transportnätverk. En internationell flygplats, Cluj International Airport, gör det enkelt att nå staden från olika destinationer.

10. **Sport:**
– Staden har flera sportklubbar och anläggningar för olika sporter. Fotboll är särskilt populärt, och FC Universitatea Cluj är en av de äldsta fotbollsklubbarna i landet.

Cluj-Napoca är en dynamisk stad som kombinerar sin rika historia med modernitet och innovation. Det är en viktig kulturell och ekonomisk knutpunkt i Rumänien och en populär destination för både lokalbefolkningen och besökare.

Timişoara

Timișoara är en stad i västra Rumänien och är huvudstad i Timiș County. Här är några grundläggande fakta om Timișoara:

1. **Geografisk plats:**
– Timișoara ligger vid floden Bega och är belägen nära gränserna till Ungern och Serbien. Staden har en strategisk position och är en viktig ekonomisk och kulturell nod i regionen.

2. **Befolkning:**
– Timișoara är en av de största städerna i Rumänien och har en befolkning på över 300 000 invånare.

3. **Historia:**
– Staden har en rik historia och är känd för att vara platsen för den rumänska revolutionen 1989, som markerade början på slutet för det kommunistiska styret i Rumänien. Timișoara var också den första europeiska staden som införde gatubelysning med elektricitet.

4. **Kultur och konst:**
– Timișoara har en levande kultur- och konstscen med teatrar, konstgallerier och musikscener. Staden är värd för olika kulturella evenemang och festivaler.

5. **Arkitektur:**
– Staden har en blandning av arkitekturstilar, inklusive barock, jugend och gotik. Det finns många historiska byggnader och platser att utforska, inklusive Union Square och Metropolitan Cathedral.

6. **Teknologi och industri:**
– Timișoara har en blomstrande teknologisektor och är känt som ”Rumäniens Silicon Valley”. Staden har lockat många IT-företag och startups, och den har en betydande industriell närvaro.

7. **Parker och grönområden:**
– Staden är känt för sina vackra parker och grönområden. Centrala parken och Roses Park är populära platser för avkoppling och rekreation.

8. **Universitet och utbildning:**
– Timișoara är hem för flera universitet och högskolor, inklusive Politehnica University of Timișoara och West University of Timișoara.

9. **Transport:**
– Staden har ett välutvecklat transportsystem, inklusive bussar och spårvagnar. Det finns också en internationell flygplats, Traian Vuia International Airport.

10. **Sport:**
– Timișoara har flera sportklubbar och anläggningar för olika sporter. Fotboll är särskilt populärt, och ACS Poli Timișoara är en av stadens fotbollsklubbar.

Timișoara är känt för sin mångfald, kulturella rikedom och ekonomiska framsteg. Staden har spelat en viktig roll i Rumäniens historia och fortsätter att vara en dynamisk och attraktiv destination.

Craiova

Craiova är en stad i sydvästra Rumänien och är huvudstad i Dolj County. Här är några grundläggande fakta om Craiova:

1. **Geografisk plats:**
– Craiova ligger vid floden Jiu och är en av de största städerna i sydvästra Rumänien. Staden har en central placering och är en viktig ekonomisk och kulturell nod i regionen.

2. **Befolkning:**
– Craiova är en av de största städerna i Rumänien och har en befolkning på över 300 000 invånare.

3. **Industri och ekonomi:**
– Staden har en betydande industriell närvaro och är känt för sin metallurgiska, maskinbyggnad och fordonsindustri. Craiova är även hem för bilföretaget Ford, som har en produktionsanläggning här.

4. **Universitet och utbildning:**
– Craiova är hem för Universitatea din Craiova, ett av de viktigaste universiteten i regionen. Universitetet spelar en viktig roll i stadens akademiska och kulturella liv.

5. **Kultur och konst:**
– Craiova har en rik kultur- och konstscen med teatrar, konstgallerier och musikscener. Filharmoniorkestern i Craiova är en viktig institution för musikälskare.

6. **Arkitektur:**
– Staden har en blandning av arkitekturstilar från olika tidsperioder. Craiova är hem för historiska byggnader som Madona Dudu Church och Nicolae Romanescu Park, en av de största parkerna i Europa.

7. **Sport:**
– Craiova har flera sportklubbar, och fotboll är särskilt populärt. Universitatea Craiova är en av de mest framstående fotbollsklubbarna i landet.

8. **Parker och rekreation:**
– Staden har flera parker och grönområden, inklusive Nicolae Romanescu Park, där besökare kan njuta av naturen och olika fritidsaktiviteter.

9. **Transport:**
– Craiova har ett välutvecklat transportsystem, inklusive bussar och spårvagnar. Staden har också en internationell flygplats, Craiova International Airport.

10. **Historia:**
– Craiova har en lång historia och har varit en viktig stad sedan medeltiden. Staden har genomgått olika kulturella och historiska förändringar genom åren.

Craiova är en stad som kombinerar industriell verksamhet med kultur, historia och grönområden. Dess ekonomiska betydelse och kulturella rikedomar gör den till en mångsidig destination i Rumänien.

Constanţa

Constanța är en stad i Rumänien och huvudort i Constanța County, som ligger vid Svarta havet. Här är några grundläggande fakta om Constanța:

1. **Geografiskt läge:**
– Constanța är belägen i sydöstra Rumänien vid Svarta havets kust.
– Staden är en viktig hamnstad och en port mot Svarta havet.

2. **Historia:**
– Constanța har en lång historia och grundades ursprungligen av de antika grekerna under namnet Tomis.
– Under historiens gång har staden varit under romerskt, bysantinskt och osmanskt styre.

3. **Ekonomi och handel:**
– Staden är en betydande ekonomisk knutpunkt på grund av dess hamn och handelsverksamhet.
– Constanța hamn är en av de största hamnarna vid Svarta havet och en viktig knutpunkt för handel och transporter.

4. **Turism:**
– Constanța är också en populär turistdestination, känt för sina stränder och historiska sevärdheter.
– I staden finns flera antika ruiner, inklusive resterna av den romerska arkitekturen och det berömda poetiska monumentet ”Ovidius Square,” uppkallat efter den romerska poeten Ovidius, som tillbringade sina sista år i staden.

5. **Kultur och utbildning:**
– Staden har flera kulturella institutioner, inklusive teatrar, konstmuseer och historiska platser.
– Constanța rymmer också Ovidius universitet, som är en av de viktigaste utbildningsinstitutionerna i området.

6. **Arkitektur:**
– Constanța har en blandning av arkitektoniska stilar som vittnar om dess mångfacetterade historia.
– Moderna byggnader blandas med äldre byggnader och historiska monument.

7. **Transport:**
– Staden är välkopplad genom vägar, järnvägar och en internationell flygplats, vilket gör den lättillgänglig för resenärer och varutransporter.

8. **Befolkning:**
– Constanța är en av de större städerna i Rumänien och har en diversifierad befolkning med olika etniska grupper och kulturer.

Sammanfattningsvis är Constanța en stad med en rik historia, betydande ekonomiskt och kulturellt inflytande samt en viktig knutpunkt för handel och transport vid Svarta havet.

Galaţi

Galați är en stad i östra Rumänien och är den största staden i Galați County. Här är några grundläggande fakta om Galați:

1. **Geografiskt läge:**
– Galați ligger vid floden Donau i östra Rumänien, nära gränsen till Moldavien.
– Staden har en viktig position som en flodhamn längs Donau och är en viktig knutpunkt för handel och transporter.

2. **Ekonomi och industri:**
– Galați är känt för sin industriella betydelse och är hem för en av de största stålproduktionsanläggningarna i Europa, ArcelorMittal Galați.
– Staden har också andra industrier, inklusive varvsindustrin och kemisk industri.

3. **Transport:**
– Staden är strategiskt belägen vid Donau och har en betydande flodhamn som hanterar godstransporter och skeppning.
– Galați har även en järnvägsstation och vägnät som kopplar samman staden med andra delar av Rumänien.

4. **Historia:**
– Staden har en lång historia och har varit bebodd sedan antiken. Under historiens gång har den varit under olika styren, inklusive romerskt och osmanskt.
– Galați har spelat en roll i många historiska händelser och har varit en viktig handelsplats.

5. **Kultur och utbildning:**
– Galați har ett antal kulturella institutioner, inklusive teatrar, konstgallerier och museer.
– Staden har också ett universitet och andra utbildningsinstitutioner.

6. **Arkitektur:**
– Staden har en blandning av arkitektoniska stilar som speglar dess rika historia och olika inflytanden.

7. **Befolkning:**
– Galați är en av de större städerna i Rumänien och har en diversifierad befolkning.

8. **Evenemang och festivaler:**
– Galați arrangerar olika kulturella evenemang och festivaler under året, vilket ger invånarna och besökarna möjlighet att delta i olika kulturella aktiviteter.

Sammanfattningsvis är Galați en stad med en lång historia, betydande industriell närvaro, strategiskt läge vid Donau och en mångfaldig kulturell scen.

Braşov

Brașov är en stad belägen i centrala Rumänien och är huvudorten i Brașov County. Här är några grundläggande fakta om Brașov:

1. **Geografiskt läge:**
– Brașov är beläget i de sydöstra Karpaterna, vilket ger staden en naturskön omgivning med berg och skogar.
– Staden ligger cirka 166 kilometer norr om huvudstaden Bukarest.

2. **Historia:**
– Staden har en lång historia och grundades ursprungligen av tyska invandrare på 1200-talet.
– Under historiens gång har Brașov varit en viktig handelsstad och har påverkats av olika kulturer och civilisationer.

3. **Sevärdheter och arkitektur:**
– Gamla stan i Brașov har bevarat många historiska byggnader och sevärdheter från medeltiden, inklusive den svarta kyrkan (Biserica Neagră), Rådhusplatsen och de gamla stadsmurarna.
– Staden är känd för sina färgglada byggnader och charmiga arkitektur, vilket gör den till en populär destination för turister.

4. **Brasovs citadel:**
– Staden har en gammal fästning, känd som Brasovs citadel, som erbjuder en fantastisk utsikt över omgivningarna.

5. **Natur och friluftsliv:**
– Brașov är omgivet av vacker natur och är en populär bas för dem som älskar vintersporter, vandring och andra friluftsaktiviteter.
– I närheten finns Poiana Brașov, en känd skidort.

6. **Kultur och evenemang:**
– Staden har ett aktivt kulturellt liv med teatrar, konstgallerier och musikfestivaler.
– Årligen arrangeras olika evenemang och festivaler för att fira stadens kultur och historia.

7. **Befolkning:**
– Brașov är en av de större städerna i Rumänien och har en varierad befolkning.

8. **Turism:**
– Brașov är en populär turistdestination på grund av sin rika historia, kulturella arv och natursköna omgivningar.

Sammanfattningsvis är Brașov en stad med en fascinerande historia, vacker arkitektur, omgivande natur och ett aktivt kulturellt liv, vilket gör den till en lockande destination för både invånare och besökare.

Ploieşti

Ploiești är en stad i södra Rumänien och är huvudorten i Prahova County. Här är några grundläggande fakta om Ploiești:

1. **Geografiskt läge:**
– Ploiești ligger i den historiska regionen Valakiet, cirka 60 kilometer norr om Bukarest, Rumäniens huvudstad.

2. **Industri och ekonomi:**
– Staden är känd för sin industriella betydelse och har en lång historia av oljeutvinning och raffinering. Under det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet var Ploiești en viktig oljeproducent och spelade en nyckelroll under de två världskrigen.
– Idag är staden fortfarande en viktig industriell och ekonomisk knutpunkt, med verksamheter inom oljeindustrin, kemisk industri och tillverkningssektorn.

3. **Kultur och sevärdheter:**
– Ploiești har flera historiska och kulturella sevärdheter, inklusive kyrkor, museer och monument.
– Stadens centrum har bevarat många byggnader i olika arkitektoniska stilar från olika historiska perioder.

4. **Muzeul Memorial ”Nicolae Simache”:**
– Museet är dedikerat åt Nicolae Simache, en rumänsk historiker och arkeolog, och det innehåller en samling av arkeologiska och historiska artefakter.

5. **Teatrar och kulturella evenemang:**
– Ploiești har flera teatrar och kulturinstitutioner som erbjuder olika scenkonstupplevelser.
– Staden arrangerar också olika kulturella evenemang och festivaler under året.

6. **Befolkning:**
– Ploiești är en av de större städerna i Rumänien och har en diversifierad befolkning.

7. **Transport:**
– Staden är väl ansluten genom vägnätet och har järnvägsförbindelser till andra delar av landet.

8. **Utbildning:**
– Ploiești rymmer universitet och andra utbildningsinstitutioner.

Sammanfattningsvis är Ploiești en stad med en intressant industriell historia, kulturella sevärdheter och en fortsatt betydelse som en ekonomisk knutpunkt i Rumänien.

Brăila

Brăila är en stad i östra Rumänien, belägen vid Donaufloden. Den är huvudorten i Brăila County. Nedan finner du några grundläggande fakta om Brăila:

1. **Geografiskt läge:**
– Brăila ligger vid Donaufloden och är en viktig flodhamn och handelsstad.
– Staden är belägen cirka 170 kilometer öster om Bukarest, Rumäniens huvudstad.

2. **Historia:**
– Brăila har en lång och rik historia, och staden grundades på 1300-talet.
– Under historiens gång har staden varit en viktig handelsplats och har påverkats av olika kulturer och civilisationer.

3. **Ekonomi och handel:**
– Staden är en viktig ekonomisk och kommersiell knutpunkt, speciellt på grund av dess strategiska läge vid Donau.
– Brăila har en betydande flodhamn som hanterar godstransporter och handel längs Donau.

4. **Arkitektur och kulturella sevärdheter:**
– Brăila har bevarat många historiska byggnader och monument, inklusive kyrkor, museer och offentliga torg.
– Staden har en blandning av arkitektoniska stilar som vittnar om dess rika historia.

5. **Kultur och evenemang:**
– Brăila har olika kulturella institutioner, teatrar och konstgallerier.
– Staden arrangerar också olika evenemang och festivaler för att främja kulturellt utbyte och underhållning.

6. **Befolkning:**
– Brăila är en av de större städerna i Rumänien och har en mångfaldig befolkning.

7. **Transport:**
– Staden är ansluten genom vägar och järnvägar, vilket gör den tillgänglig för transport och resor.

8. **Utbildning:**
– Brăila rymmer utbildningsinstitutioner och skolor för invånarna i staden och dess omgivningar.

Sammanfattningsvis är Brăila en stad med en rik historia, betydande ekonomisk och handelsmässig betydelse på grund av dess läge vid Donau, och en kulturell mångfald som återspeglas i dess arkitektur och evenemang.

Bli Medlem

Vårt engelska företag – Avgift 6%
Global Freelance Workers LTD erbjuder stöd för fakturering och löneutbetalningar till alla som frilansar Utomlands, din lön blir insatt på ett Wisekonto, eller annat valfritt bankkonto.

Vårt svenska företag – Avgift 6%
Globalworker AB erbjuder stöd för fakturering och löneutbetalningar för dig som Jobbar Utomlands och är skattskyldig i Sverige, din lön blir insatt på ett svenskt bankkonto, eller annat valfritt bankkonto.

Vi betalar in din Skatt och Sociala avgifter till berörda myndigheter i Sverige.

OBS: Vi betalar ut din lön inom 24 Timmar.

Cookie-samtycke med Real Cookie Banner