fbpx

-Interna länkar-

Landinformation & Sök jobb

-Nordamerika-

-USA:s DELSTATER

Tjeckien-flagga

Tjeckien

Huvudstad: Prag
Tjeckien-jobb-QR-ilsket-lila-150
Skapa ett Konto

Drömmer du också om att arbeta och leva i ett annat land, nu kan du göra det som frilansare med hjälp av vårt företag GlobalWorker. Vi hjälper dig med att fakturera och utbetala din lön.

Sök Jobb i Tjeckien

Svenska sökmotorer:

 1. AllaUtlandsjobb.se
  En omfattande jobbportal som fokuserar på utlandsjobb för svenskar, inklusive många möjligheter i Tjeckien.
 2. Nordsabroad
  Specialiserad på att hjälpa skandinaver hitta jobb utomlands, med ett stort utbud av tjänster i Tjeckien, särskilt i Prag.
 3. AnyworkAnywhere
  En internationell jobbsökningsplattform med ett brett utbud av jobb i Tjeckien för svensktalande.
 4. Arbetsförmedlingen
  Den svenska arbetsförmedlingens webbplats som även listar internationella jobb, inklusive möjligheter i Tjeckien.
 5. Eures
  EU:s officiella portal för jobbrörlighet med många tjeckiska jobbannonser för EU-medborgare.
 6. Indeed Sverige
  En populär jobbsökningsmotor som samlar jobbannonser från olika källor, inklusive tjänster i Tjeckien.
 7. LinkedIn
  Ett professionellt nätverk där många företag i Tjeckien annonserar jobb riktade mot svensktalande.
 8. Jobbsafari
  En svensk jobbsökningsportal som även inkluderar internationella jobb, inklusive positioner i Tjeckien.
 9. Monster
  En välkänd global jobbsökningsplattform med ett brett utbud av internationella jobb, inklusive i Tjeckien.
 10. Stepstone
  En europeisk jobbportal med många möjligheter för svenskar som söker jobb i Tjeckien.
 
 
 
 

Internationella sökmotorer:

 1. Jobs.cz
  Den största jobbportalen i Tjeckien med ett brett utbud av jobb inom olika branscher. Tillgänglig på både tjeckiska och engelska.
 2. Expats.cz
  En omfattande resurs för utlänningar som söker jobb i Tjeckien, särskilt i Prag. Erbjuder jobbannonser på engelska.
 3. Prace.cz
  En populär tjeckisk jobbportal som fokuserar mer på blue-collar jobb. Främst på tjeckiska.
 4. LinkedIn
  Global professionell nätverksplattform där många internationella företag i Tjeckien annonserar jobböppningar.
 5. Indeed Czech Republic
  Tjeckiska versionen av den globala jobbsökmotorn Indeed, som samlar jobbannonser från olika källor.
 6. Profesia.cz
  Populär jobbportal med ett brett utbud av jobb i Tjeckien. Möjlighet att filtrera efter bransch och plats.
 7. Monster.cz
  Tjeckiska versionen av den internationella jobbsökningssidan Monster. Erbjuder jobb för både lokala och internationella sökande.
 8. StartupJobs.cz
  Specialiserad jobbportal fokuserad på startup-jobb och tech-positioner i Tjeckien, ofta med engelska som arbetsspråk.
 9. Glassdoor
  Internationell plattform som kombinerar jobbannonser med företagsrecensioner och löneuppgifter för jobb i Tjeckien.
 10. Jooble
  Global jobbsökmotor som samlar jobbannonser från olika källor i Tjeckien, inklusive företagshemsidor och andra jobbportaler.

Grundinformation om landet:

Geografi och befolkning

Tjeckien är ett centraleuropeiskt land som gränsar till Tyskland, Polen, Slovakien och Österrike. Landet har en yta på cirka 78 866 km² och en befolkning på omkring 10,7 miljoner invånare. Huvudstaden och största staden är Prag, med cirka 1,3 miljoner invånare.Landskapet kännetecknas av böljande slätter, kullar och berg. De viktigaste floderna är Elbe (Labe) och Moldau (Vltava). Klimatet är tempererat med kalla vintrar och milda somrar.

Styrelseskick och politik

Tjeckien är en parlamentarisk republik med en president som statschef och en premiärminister som regeringschef. Landet blev självständigt 1993 efter den fredliga upplösningen av Tjeckoslovakien, även känd som ”sammetsrevolutionen”. Tjeckien är medlem i EU, NATO och Schengenområdet.

Ekonomi

Tjeckien har en stark, exportorienterad ekonomi med fokus på industri och tjänster. Viktiga sektorer inkluderar biltillverkning, maskinteknik, elektronik och IT. Landet har en av de lägsta arbetslöshetsnivåerna i EU och en stabil ekonomisk tillväxt. Den tjeckiska kronan (CZK) är landets valuta.

Kultur och samhälle

Tjeckisk kultur är rik på historia och traditioner, med influenser från både central- och östeuropeisk kultur. Landet är känt för sin arkitektur, litteratur, klassiska musik och film. Prag, med sin välbevarade medeltida stadskärna, är ett populärt turistmål.Tjeckien är berömt för sin ölkultur och har den högsta ölkonsumtionen per capita i världen. Traditionella tjeckiska rätter inkluderar gulasch, svíčková (rostbiff i gräddsås) och knedlíky (bröddumplings).Utbildning är högt värderad i Tjeckien, med ett av de högsta antalen högskoleutbildade i Europa. Landet har också ett omfattande sjukvårdssystem och en hög levnadsstandard jämfört med många andra central- och östeuropeiska länder.Tjeckien är känt för sin ishockey och fotboll, och har producerat många framstående idrottare inom dessa och andra sporter.

Dem 10 största städerna i landet:

Prag – Invånare: 1 357 326 (2023)

Information: Prag är huvudstaden och största staden i Tjeckien. Staden är känd för sina historiska byggnader, vackra broar och livliga kulturliv. Den ligger vid floden Vltava och är ett populärt turistmål med sevärdheter som Pragborgen och Karlsbron.

Brno – Invånare: 400 000

Information: Brno är den näst största staden i Tjeckien och huvudstad i regionen Mähren. Staden är känd för sin rika historia, universitet och kulturella evenemang. Brno är också ett viktigt ekonomiskt och administrativt centrum.

Ostrava – Invånare: 300 000

Information: Ostrava är den tredje största staden i Tjeckien och ligger i norra Mähren. Staden har en stark industriell bakgrund och är känd för sina kolgruvor och stålverk. Ostrava har också ett livligt kulturliv med många festivaler och evenemang.

Plzeň – Invånare: 200 000

Information: Plzeň, även känd som Pilsen, ligger i västra Böhmen och är känd för sitt bryggeri där det berömda ölet Pilsner Urquell produceras. Staden har också en rik historia och många historiska byggnader, inklusive St. Bartholomew’s Cathedral och den stora synagogan.

Liberec – Invånare: 103 288 (2016)

Information: Liberec ligger i norra Tjeckien, nära gränsen till Polen. Staden är känd för sitt vackra läge vid foten av Jizera-bergen och har en stark textilindustri. Liberec är också hem för en av Tjeckiens största djurparker och ett populärt skidområde.

Olomouc – Invånare: 100 000

Information: Olomouc är en historisk stad i norra Mähren. Den är känd för sina barocka fontäner, kyrkor och det astronomiska uret på stadshuset. Staden har också ett universitet och är ett viktigt kulturellt centrum i regionen.

Ústí nad Labem – Invånare: 93 000

Information: Ústí nad Labem ligger i norra Böhmen vid floden Elbe. Staden är ett viktigt industriellt centrum och har en stor kemisk industri. Ústí nad Labem är också känt för sina natursköna omgivningar och närheten till Tjeckiska Schweiz nationalpark.

Hradec Králové – Invånare: 92 000

Information: Hradec Králové ligger i nordöstra Böhmen och är känd för sin arkitektur och sina många parker. Staden har en lång historia och är ett viktigt administrativt och kulturellt centrum i regionen.

České Budějovice – Invånare: 93 000

Information: České Budějovice ligger i södra Böhmen och är känt för sitt bryggeri där ölet Budweiser Budvar produceras. Staden har en vacker historisk stadskärna med många sevärdheter, inklusive det stora torget och den Svarta tornet.

Pardubice – Invånare: 90 000

Information: Pardubice ligger i östra Böhmen och är känd för sin hästkapplöpning, Velká pardubická, och sin pepparkaka. Staden har också en stark kemisk industri och ett universitet.

Kulturella normer och sedvänjor:
- Vilka sociala normer och seder är viktiga att följa?
-Hur hälsar man på folk och vad anses vara respektfullt?

Sociala Normer och Seder

 • Konservatism och Respekt för Äldre: Det tjeckiska samhället är mer konservativt jämfört med Sverige, och det är viktigt att visa respekt för äldre personer. Detta kan innebära att man använder formella titlar och efternamn när man tilltalar dem.
 • Hierarki i Arbetslivet: Arbetslivet i Tjeckien är mer hierarkiskt, och det är viktigt att respektera denna struktur genom att följa formella protokoll och visa respekt för överordnade.
 • Punktlighet: Punktlighet är mycket viktigt i Tjeckien. Att komma i tid till möten och avtalade tider visar respekt och professionalism.
 • Klädsel: I många situationer, särskilt i professionella sammanhang, förväntas en mer formell klädsel än vad som kanske är vanligt i Sverige.

Hälsningar och Respektfullt Beteende

 • Formella Hälsningar: Det är vanligt att hälsa formellt, särskilt i professionella sammanhang. Använd gärna titlar och efternamn när du tilltalar någon du inte känner väl.
 • Handslag: Ett fast handslag är en vanlig hälsningsform, särskilt i formella situationer. Det är också viktigt att upprätthålla ögonkontakt under hälsningen.
 • Hälsningsfraser: Vanliga hälsningsfraser inkluderar ”Dobrý den” (goddag) och ”Dobrý večer” (god afton). Dessa används ofta när man kommer till en affär eller restaurang.
 • Bordsskick: Vid måltider är det viktigt att visa gott bordsskick. Vänta med att börja äta tills alla har blivit serverade och värden har börjat.
 • Gåvor: Om du bjuds hem till någon är det artigt att ta med en liten gåva, som blommor eller choklad.

Arbetskultur:
– Vad är de vanliga arbetstiderna?
– Finns det särskilda förväntningar på arbetsplatsen, som klädsel eller arbetsmetoder?
– Hur formell är arbetsplatskulturen?

Arbetstider

 • Standardarbetstiden i Tjeckien är en fem-dagars arbetsvecka (måndag till fredag).
 • Normala arbetstider är vanligtvis mellan 08:00 och 18:00.
 • Ett typiskt heltidsjobb innebär 40 timmar per vecka.
 • Den vanliga arbetsdagen börjar ofta klockan 9:00 och slutar 17:00.

Förväntningar på arbetsplatsen

 • Klädsel: Även om det inte nämns specifikt i sökresultaten, tenderar tjeckiska arbetsplatser att vara mer formella än i vissa andra länder. Detta antyder att en mer formell klädsel kan förväntas, särskilt i professionella miljöer.
 • Arbetsmetoder: Tjeckien har en mer hierarkisk arbetskultur, vilket innebär att det är viktigt att respektera formella protokoll och visa respekt för överordnade.
 • Punktlighet: Det är viktigt att komma i tid till möten och hålla överenskomna tider.

Arbetsplatskulturens formalitet

 • Arbetsplatskulturen i Tjeckien tenderar att vara mer formell jämfört med många andra länder.
 • Det finns en tydlig skillnad mellan formell och informell kommunikation på arbetsplatsen.
 • Hierarkin på arbetsplatsen är viktig och respekteras generellt.
 

Det är värt att notera att arbetskulturen kan variera beroende på typ av företag och bransch. Till exempel kan ett traditionellt affärsföretag ha en mer formell miljö jämfört med ett nystartat IT-företag.Sammanfattningsvis präglas den tjeckiska arbetsplatskulturen av en blandning av traditionella värderingar och moderna arbetssätt, med en tendens mot formalitet och respekt för hierarki. Det är alltid bra att observera och anpassa sig till den specifika kulturen på din arbetsplats.

Språk:
– Vilket språk används mest i affärssammanhang?
– Behöver du ha grundläggande kunskaper i det lokala språket eller räcker det med engelska?

Affärsspråk i Tjeckien

 • Engelska är det mest använda språket i internationella affärssammanhang i Tjeckien.
 • Många chefer och personer i ledande positioner i Tjeckien är flerspråkiga. De flesta talar engelska, och många kan även tyska och/eller ryska.
 • Den yngre generationen tjeckiska affärsmänniskor talar oftast flytande engelska.

Språkkunskaper

 • Grundläggande kunskaper i tjeckiska är inte nödvändiga, men uppskattas och kan göra ett gott intryck.
 • Att lära sig några enkla hälsningsfraser på tjeckiska kan vara fördelaktigt för att ”bryta isen” i början av ett möte.
 • Engelska räcker vanligtvis för de flesta affärssituationer, särskilt med yngre tjeckiska affärspartners.
 

Det är dock värt att notera att även om engelska är utbrett i affärsvärlden, kan språkkunskaperna variera beroende på bransch, företagets storlek och den individuella personens bakgrund. I vissa fall kan en tolk behövas, särskilt vid mer komplexa förhandlingar eller när man arbetar med äldre tjeckiska affärspartners.Sammanfattningsvis är engelska det primära affärsspråket för internationella kontakter i Tjeckien, men att visa intresse för det tjeckiska språket och kulturen kan vara fördelaktigt för att bygga starkare affärsrelationer.

Boende och levnadskostnader:
– Vad är den genomsnittliga kostnaden för boende, mat, transport och andra nödvändigheter?
– Vilka är de bästa områdena att bo i, särskilt för expats?

 

Genomsnittliga kostnader

 • Boende: En genomsnittlig hyra för en lägenhet i Prag kostar omkring 20 000 CZK (ca 8 000 SEK) per månad för 50 kvm. I mindre städer är hyrorna betydligt lägre.
 • Mat: Matutgifter varierar, men en grundläggande matkorg för en person kan kosta omkring 3 000-4 000 CZK (1 200-1 600 SEK) per månad.
 • Transport: En månadsbiljett för lokaltrafik kostar cirka 550 CZK (220 SEK).
 • Totala levnadskostnader: För att täcka grundläggande levnadskostnader behöver man omkring 500-750 EUR (5 500-8 250 SEK) per månad.

Bästa områden att bo för expats

 1. Prag: Huvudstaden rankas som den bästa platsen att bo i Tjeckien. Den erbjuder utmärkt infrastruktur, utbildningsmöjligheter och sjukvård. Prag har också ett rikt kulturliv och många jobbmöjligheter för expats.
 2. Brno: Den näst största staden i Tjeckien. Brno har en blomstrande ekonomi, särskilt inom tekniksektorn, och en lägre levnadskostnad än Prag. Staden erbjuder en bra balans mellan stadsliv och grönområden.
 3. Plzeň: Känd för sin ölindustri, erbjuder Plzeň en bra livskvalitet med lägre kostnader än Prag.
 4. Hradec Králové: Denna region rankas högt för sin livskvalitet och har bra hälso- och sjukvård.
 5. Södra Mähren: Regionen, med Brno som huvudstad, får höga betyg för sin hälso- och sjukvård samt sociala tjänster.
 

Det är värt att notera att medan Prag erbjuder flest möjligheter för expats, kan mindre städer och regioner erbjuda en lägre levnadskostnad och en mer avslappnad livsstil. Valet av bostadsort bör baseras på individuella preferenser, arbetsmöjligheter och budget.Generellt sett anses Tjeckien vara ett relativt prisvärt land att bo i jämfört med många andra europeiska länder, särskilt i västra Europa. Dock har hyrorna och levnadskostnaderna ökat under de senaste åren, särskilt i de större städerna.

Hälso- och sjukvård:
– Hur fungerar hälso- och sjukvårdssystemet?
– Behöver du någon speciell sjukförsäkring?

Hälso- och Sjukvårdssystemet i Tjeckien

Tjeckien har ett välutvecklat hälso- och sjukvårdssystem som huvudsakligen finansieras genom obligatorisk sjukförsäkring. Här är en sammanfattning av hur systemet fungerar och vad som krävs för sjukförsäkring:

Organisation och Finansiering

 • Social Health Insurance (SHI): Systemet är baserat på social sjukförsäkring, där medel samlas in genom inkomstrelaterade bidrag från anställda, egenföretagare och staten för ekonomiskt inaktiva grupper.
 • Primärvård: Cirka 95% av primärvården tillhandahålls av privatpraktiserande läkare. Patienter kan välja och byta primärvårdsläkare var tredje månad utan restriktioner.
 • Sekundärvård: Erbjuds av en rad olika vårdgivare, inklusive specialistkliniker, hälsocenter, polikliniker och sjukhus.

Sjukförsäkring

För Tjeckiska Medborgare och EU-medborgare

 • Obligatorisk Sjukförsäkring: Alla medborgare måste betala för sjukförsäkring genom sjukförsäkringsbolag. Dessa bolag täcker kostnaderna för vård som behövs.
 • Europeiska Sjukförsäkringskortet (EHIC): EU-medborgare kan använda sitt EHIC för att få akutvård under kortare vistelser (upp till 90 dagar).

För Icke-EU-medborgare

 • Kortare Vistelser (mindre än 90 dagar): Icke-EU-medborgare behöver oftast en grundläggande sjukförsäkring som täcker nödvändig och akut vård. Denna försäkring kan köpas från flera försäkringsbolag.
 • Längre Vistelser (mer än 90 dagar): Icke-EU-medborgare måste teckna en omfattande sjukförsäkring som täcker hela vistelsen i Tjeckien. Denna försäkring ger tillgång till vård i alla vårdinrättningar i landet.

Tillgång till Vård

 • Offentliga och Privata Vårdinrättningar: Vård tillhandahålls både av offentliga och privata vårdinrättningar. Offentliga vårdinrättningar finansieras av sjukförsäkringsbolag, men patienter kan behöva betala extra avgifter för vissa procedurer och mediciner.
 • Jämlik Tillgång: Systemet strävar efter att erbjuda lika tillgång till vård för alla försäkrade personer, oavsett ekonomisk status.

Särskilda Krav för Sjukförsäkring

 • För Icke-EU-medborgare: Vid ansökan om visum eller uppehållstillstånd för längre vistelser måste man visa bevis på omfattande sjukförsäkring som täcker hela vistelsen.
 • För EU-medborgare: De med permanent uppehållstillstånd eller anställningskontrakt för mer än tre månader har rätt till offentlig sjukförsäkring.
 

Sammanfattningsvis erbjuder Tjeckiens hälso- och sjukvårdssystem omfattande vård genom ett socialt sjukförsäkringssystem som finansieras av inkomstrelaterade bidrag. Både tjeckiska medborgare och utländska invånare måste ha sjukförsäkring, med specifika krav beroende på deras ursprungsland och vistelsens längd.

Väder och klimat:
– Hur är klimatet under de olika årstiderna?
– Finns det några särskilda väderförhållanden du bör vara förberedd på?

Visum och arbetsrätt:
– Vilka visum- eller arbetstillståndsregler gäller?
– Vad behöver du göra för att vara lagligt anställd?

Transport:
– Hur fungerar det offentliga transportsystemet?
– Är det nödvändigt eller rekommenderat att ha en bil?

Säkerhet:
– Vad är säkerhetsläget i landet?
– Finns det områden du bör undvika eller särskilda försiktighetsåtgärder du bör vidta?

Nöjen och fritidsaktiviteter:
– Vilka fritidsaktiviteter och sevärdheter finns det?
– Finns det samhällen eller klubbar för expats?

Försäkringar & Vaccinationer:

Förklaring Expat:

Expat är en engelsk term som står för ”expatriate”, vilket på svenska betyder ungefär utlänning eller utvandrad. Termen avser personer som bor, tillfälligt eller mer permanent, i ett land som inte är deras hemland. Uttrycket används oftast som en beskrivning för de unga professionella yrkesarbetare som stationeras eller väljer att arbeta utomlands. Livet som expat har både för- och nackdelar och det är inte alltid helt lätt att anpassa sig till ett liv som skiljer sig mycket från det som man är van vid hemifrån.

Därför sätter vi in nästan hela din lön på ditt konto!

Som en del av vårt engagemang för att underlätta för våra medlemmar sätter vi in nästan hela deras lön direkt på deras konto. Detta är möjligt eftersom många länder tillåter frilansare att betala in sin egen skatt. Syftet är att underlätta för frilansare från andra länder att få jobb utan att behöva öppna ett eget företag i landet där de arbetar. På så sätt kan våra medlemmar fokusera på sitt arbete och behöver inte oroa sig för administrativa detaljer. Vi är stolta över att kunna erbjuda denna service och hoppas att den bidrar till en smidigare och mer effektiv arbetsprocess för alla våra medlemmar. Många länder välkomnar utländska frilansare med denna gest för att få bättre tillgänglighet över gränserna och för att effektivt få in skatt från sina gästfrilansare.

I vissa länder är det möjligt att betala mindre eller inget skatt alls, exempelvis Dubai, medan i andra länder finns det regler för hur mycket man kan tjäna innan skatt måste betalas. Om du har ett konto hos Wise så sätter vi in 94% av din lön på ditt konto. Men oavsett i vilket land du vill ha dina pengar insatta så ordnar vi det med vårt samarbete med olika banker och intuitioner runt om i världen.

Satsa på friheten att jobba i ett annat land! Få hjälp med fakturering och snabba utbetalningar av dina löner genom att öppna ett konto hos oss på GlobalWorker.

Vill du arbeta med oss?

Fyll i dina uppgifter och skriv några rader om dig själv så hör vi av oss.

Bli Medlem

Vårt engelska företag – Avgift 6%
Global Freelance Workers LTD erbjuder stöd för fakturering och löneutbetalningar till alla som frilansar Utomlands, din lön blir insatt på ett Wisekonto, eller annat valfritt bankkonto.

Vårt svenska företag – Avgift 6%
Globalworker AB erbjuder stöd för fakturering och löneutbetalningar för dig som Jobbar Utomlands och är skattskyldig i Sverige, din lön blir insatt på ett svenskt bankkonto, eller annat valfritt bankkonto.

Vi betalar in din Skatt och Sociala avgifter till berörda myndigheter i Sverige.

OBS: Vi betalar ut din lön inom 24 Timmar.

Cookie-samtycke med Real Cookie Banner