fbpx

Malta

Huvudstad: Valletta
Malta är en ögrupp och en suverän nation som ligger i Medelhavet, söder om Sicilien (Italien). På denna sida hittar du några grundläggande fakta om Malta:
Video - Information
.

Sök Jobb på Malta

.

Städer på Malta

1. **Huvudstad:** Valletta är Maltas huvudstad och även den minsta huvudstaden i Europeiska unionen.

2. **Språk:** Maltas officiella språk är maltesiska och engelska.

3. **Befolkning:** Malta har en relativt liten befolkning, och enligt de senaste uppgifterna från min senaste träning (fram till januari 2022) var befolkningen cirka 514 000.

4. **Geografi:** Öarna Malta, Gozo och Comino utgör tillsammans republiken Malta. De är belägna mitt i Medelhavet och har ett varmt medelhavsklimat.

5. **Historia:** Malta har en lång och rik historia med spår av olika civilisationer, inklusive fenicier, romare, arabiska härskare, normanner och riddare av Malta. Under andra världskriget var Malta av strategisk betydelse och genomlevde svåra bombningar.

6. **Religion:** Den övervägande religionen är katolicism, och Malta har en djup religiös och kulturell tradition.

7. **Ekonomi:** Malta har utvecklat en diversifierad ekonomi med fokus på tjänstesektorn, särskilt finansiella tjänster och turism. Landet har också blomstrande sektorer som spel och teknik.

8. **EU-medlemskap:** Malta blev medlem i Europeiska unionen (EU) år 2004 och antog euron som sin valuta 2008.

9. **Kultur:** Maltas kultur är starkt påverkad av dess historia och har en blandning av arabiska, italienska, franska och brittiska inflytelser. Traditionella festligheter och religiösa festivaler är viktiga evenemang.

10. **UNESCO:** Många platser på Malta, inklusive huvudstaden Valletta och tempelkomplexet Ħaġar Qim, är upptagna på UNESCO:s världsarvslista.

Att söka och få ett frilansjobb på Malta som svensk medborgare innebär några specifika steg och överväganden. Här är några tips för att hjälpa dig i processen:

1. **Utforska arbetsmarknaden:** Börja med att undersöka arbetsmarknaden på Malta inom ditt område av expertis. Se vilka branscher och sektorer som är aktiva och vilka möjligheter som finns tillgängliga för frilansare.

2. **Nätverka:** Använd professionella nätverk och plattformar för att kommunicera med människor på Malta. LinkedIn är ett exempel på en plattform där du kan ansluta till lokalbefolkningen och potentiella arbetsgivare. Delta också i branschrelaterade evenemang och möten.

3. **Onlineplattformar:** Registrera dig på frilansplattformar där du kan marknadsföra dina färdigheter och tjänster. Exempel inkluderar Upwork, Freelancer och Fiverr. Söka efter projekt med relation till Malta eller som inte kräver närvaro på en specifik plats.

4. **Sök direkt hos företag:** Kontakta företag direkt som du är intresserad av att arbeta med. Skicka ditt CV och ett personligt brev som tydligt visar ditt intresse och hur dina färdigheter kan vara värdefulla för dem.

5. **Förbered ditt CV:** Se till att ditt CV är anpassat för den maltesiska arbetsmarknaden. Använd dig av det engelska språket och fokusera på dina relevanta erfarenheter och färdigheter. Var tydlig med din frilanserfarenhet om du har det.

6. **Få juridisk rådgivning:** Förstå de juridiska aspekterna av att arbeta som frilansare på Malta, inklusive eventuella visumkrav eller andra arbetsrättsliga frågor. Det kan vara användbart att konsultera med en lokal advokat eller arbetskonsult.

7. **Lokal skatt och företagsregistrering:** Om du blir en etablerad frilansare på Malta, överväg att registrera ditt frilansföretag och få information om de lokala skattereglerna. Detta kan variera beroende på din inkomst och affärsstruktur.

8. **Bygg upp ditt varumärke:** Använd sociala medier och en professionell webbplats för att bygga upp ditt personliga varumärke som frilansare. Detta kan göra dig mer synlig och attraktiv för potentiella arbetsgivare.

9. **Språkkunskaper:** Se till att du är bekväm med engelska, eftersom det är ett av de officiella språken på Malta. Detta är viktigt för att effektivt kunna kommunicera med arbetsgivare och kunder.

10. **Säkerställ ekonomisk stabilitet:** Innan du blir frilansare på Malta, se till att du har ekonomisk stabilitet och förstå de finansiella konsekvenserna av att arbeta som egenföretagare.

Genom att noggrant förbereda dig, skapa starka nätverk och vara medveten om de lokala kraven kan du öka dina chanser att lyckas som frilansare på Malta.

Att leva och bo på Malta kan vara en unik och intressant upplevelse, beroende på dina personliga preferenser och omständigheter. Här är några aspekter att överväga:

1. **Klimat och Natur:**
Malta har ett medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda, regniga vintrar. Många människor uppskattar det soliga vädret och närheten till havet. Landskapet är dock relativt kargt.

2. **Kultur och Historia:**
Malta har en rik historia och kultur. Landet har flera historiska platser, inklusive de berömda Megalitiska templen och huvudstaden Valletta, som är ett världsarv. Malta har också influenser från italiensk, arabisk och brittisk kultur.

3. **Språk:**
Maltas officiella språk är maltesiska och engelska. De flesta malteser är flerspråkiga och talar engelska väl, vilket underlättar för internationella besökare.

4. **Kostnad för Livet:**
Kostnaden för livet kan variera beroende på var på ön du bor och din livsstil. Generellt sett anses Malta vara relativt prisvärt jämfört med andra europeiska länder, men boendepriser och levnadskostnader kan variera.

5. **Arbetsmöjligheter:**
Malta har ett blomstrande turistnäring, men även sektorer som spel, finans och teknik växer. För att flytta dit långsiktigt kan det vara bra att undersöka arbetsmöjligheterna i din specifika bransch.

6. **Transport:**
Malta är en liten ö, så det är ganska lätt att resa runt. Kollektivtrafik finns, men många invånare föredrar att använda bil. Trafiken kan vara intensiv och parkeringsplatser begränsade, särskilt i städer.

7. **Samhällsliv och Evenemang:**
Det finns ett levande samhällsliv med olika evenemang och festivaler under året. Maltas nattliv är också känt, särskilt i städer som St Julian’s.

8. **Hälso- och Sjukvård:**
Maltas hälso- och sjukvårdssystem är överlag bra. EU-medborgare har rätt till viss vård genom EUs hälsoförsäkringssystem.

Innan du bestämmer dig för att flytta till Malta, är det viktigt att göra grundlig forskning, överväga dina personliga preferenser och eventuella arbetsmöjligheter. Att besöka ön för att få en känsla av platsen kan också vara till stor hjälp.

Malta erbjuder ett brett utbud av fritidsaktiviteter för besökare och invånare. Här är några saker du kan göra på din fritid på Malta:

1. **Utforska Historiska Platser:**
Besök de många historiska och kulturella platserna, inklusive Megalitiska templen, Vallettas befästningar och Mdina, den gamla huvudstaden.

2. **Njut av Stränderna:**
Malta har vackra stränder och bukter. Ta dig tid att sola, simma och prova vattensporter som snorkling eller dykning.

3. **Vattensporter:**
Med sitt kristallklara vatten är Malta ett utmärkt ställe för olika vattensporter, inklusive segling, kajakpaddling, och vindsurfing.

4. **Vandring och Naturutflykter:**
Utforska Maltas natursköna områden genom att vandra längs kusterna eller besöka naturreservat som Dingli Cliffs och Buskett Gardens.

5. **Festivals och Evenemang:**
Malta firar många festivals och evenemang under året, från traditionella religiösa fester till kulturella festivaler, konserter och nattlivsevenemang.

6. **Kulinariska Upplevelser:**
Prova den lokala maten och njut av Maltas kulinariska scen. Besök traditionella marknader, prova lokala rätter som pastizzi och besök restauranger med medelhavsmat.

7. **Nattliv:**
Maltas nattliv är känt för sina klubbar, barer och kaféer. Särskilt i områden som Paceville finns ett pulserande nattliv.

8. **Språkstudier:**
Eftersom Malta har engelska som ett av sina officiella språk, är det en populär destination för att lära sig engelska. Många internationella studenter väljer Malta för språkstudier.

9. **Kulturella Evenemang:**
Delta i kulturella evenemang såsom konserter, teaterföreställningar och konstutställningar som hålls på olika platser runt om på ön.

10. **Sport:**
Om du är intresserad av sport kan du delta i eller titta på lokala evenemang. Fotboll är särskilt populärt, och det finns också möjligheter för andra sporter som golf, tennis och cykling.

Oavsett om du är intresserad av historia, natur, vattensporter eller nattliv, finns det något för alla på Malta. Öns mångfald gör den till en spännande plats att utforska och njuta av på din fritid.

Kostnaderna på Malta kan variera beroende på olika faktorer, inklusive plats, livsstil och personliga preferenser. Här är några generella observationer om vad som kan vara relativt billigt och dyrt på Malta:

**Billigt:**

1. **Lokal Mat:**
Traditionell maltesisk mat, särskilt street food och lokala rätter som pastizzi och ftira (lokal smörgås), kan vara relativt prisvärda.

2. **Allmänna Transportmedel:**
Kollektivtrafiken, som bussar, är relativt prisvärd. Maltas kollektivtrafiknät täcker hela ön och är ett kostnadseffektivt sätt att resa runt.

3. **Livsmedelsvaror:**
Vissa grundläggande livsmedelsvaror och produkter i snabbköp och lokala marknader kan vara överkomligt prissatta.

4. **Fritidsaktiviteter:**
Det finns många gratis eller prisvärda fritidsaktiviteter, som att sola på stränderna, vandra längs klipporna eller delta i lokala festivaler.

**Dyrt:**

1. **Boende:**
Boendekostnaderna kan vara relativt höga, särskilt i populära områden som Valletta och Sliema. Priserna varierar beroende på typ av boende och läge.

2. **Restaurangmiddagar:**
Middagar på finare restauranger och turistområden kan vara dyra. Priserna kan dock variera, och det finns också prisvärda matställen.

3. **Privat Sjukvård:**
Privat sjukvård och medicinsk vård kan vara kostsam. Det är viktigt att vara medveten om hälsoförsäkringsalternativ om du planerar att bo på Malta.

4. **Fordon och Bensin:**
Att köpa och underhålla en bil kan vara dyrt, inklusive bensinkostnader och parkering. Många människor på Malta använder kollektivtrafik eller delningstjänster som alternativ.

5. **Internationella Skolor:**
Om du har barn och överväger internationell skolundervisning, kan skolavgifterna vara höga.

Det är viktigt att notera att dessa är generella observationer och att personliga utgifter kan variera. Det är alltid klokt att göra en grundlig budget och undersöka kostnaderna för de specifika områdena och aktiviteterna som är viktiga för dig.

Maten och matkulturen på Malta är en fascinerande blandning av medelhavsinfluenser, med en egen unik prägel. Maltas matkultur har påverkats av historiska händelser, inklusive feniciska, romerska, arabiska, normandiska och brittiska inflytanden. Här är några viktiga aspekter av maten och matkulturen på Malta:

1. **Pastizzi:**
Pastizzi är en populär maltesisk gatmat och består av små filodegsbakverk fyllda med ricottaost eller ärtor. De är ofta ett billigt och lättillgängligt mellanmål.

2. **Lampuki Pie:**
Lampuki Pie är en paj fylld med lampuki (doradofisk), grönsaker och kryddor. Denna rätt är särskilt populär under fiskesäsongen.

3. **Fisk och Skaldjur:**
Maltas läge vid Medelhavet innebär att fisk och skaldjur spelar en viktig roll i den maltesiska kosten. Populära fiskar inkluderar lampuki, barracuda och tonfisk.

4. **Ftira:**
Ftira är en traditionell maltesisk brödmat, liknande en smörgås, som vanligtvis fylls med lokala ingredienser som tomater, kapris, oliver, tonfisk och ostar.

5. **Kanin:**
Kanin är en traditionell ingrediens i många maltesiska rätter. Kaninrätter, till exempel ”Fenkata,” är en del av den maltesiska kökstraditionen.

6. **Gbejniet:**
Gbejniet är små maltesiska getostar som ofta serveras som förrätt eller i sallader. De finns i olika varianter, inklusive färsk, kryddad och soltorkad.

7. **Kunserva:**
Kunserva är en konserverad tomatpuré och används ofta i maltesisk matlagning för att ge smak och tjocklek åt såser och rätter.

8. **Timpana:**
Timpana är en slags ugnspaj med pasta, köttfärs, ärtor, tomat och ägg. Det är en hjärtlig rätt som är populär vid festliga tillfällen.

9. **Imqaret:**
Imqaret är friterade bakverk fyllda med dadelpuré och är en vanlig sötsak i Malta.

10. **Maltas Vin och Likörer:**
Maltas vingårdar producerar några lokala viner, och lokala likörer, såsom Bajtra (fikonlikör) och Helwa tat-Tork (sötmandelkonfekt), är också populära.

Maltas matkultur är rik på tradition och har bibehållit vissa unika element som skiljer den från andra medelhavskulturer. Maltas invånare är stolta över sina kulinariska traditioner, och måltider är ofta en social händelse där man samlas för att njuta av god mat och gemenskap.

1. Du behöver inte öppna ett eget företag.
2. Du kan fakturera både Företag och Privatkunder.
3. Du kan börja jobba omgående när du får ett jobb.
4. Du behöver inte registrera dig i landet du skall jobba för att få ett arbetstillstånd.
5. Du kan själv ombesörja att betala in din skatt.
6. Vi betalar upp till 94% av din lön till dig.
7. Vi tar endast 6% i avgift.
8. Vi betalar ut din lön inom 24 timmar.
9. Du är fri att börja och sluta jobba hos oss när du vill.
10. Vi skriver inga krångliga anställningsavtal.
11. Vi svarar på mejl inom 24 timmar.
12. Vi är ett offshorebolag med anknytning till EU:s regler och lagar.
13. Vi lägger inte på någon moms eftersom det enligt lag inom EU inte är moms för tjänster mellan företag, det gäller även alla andra länder som vi jobbar med, det underlättar även för din kund som inte behöver bokföra några moms- transaktioner.

Vill du veta mer?

.

Städer på Malta efter antal invånare

Birkirkara
Qormi
Mosta
Żabbar
San Pawl il-Baħar
Żejtun
Sliema
Haz-Zebbug
Ħamrun
Valletta (HS)
Visa Platser
Birkirkara

Invånare 21,676

Qormi

Invånare 18,230

Mosta

 Invånare 17,789

Żabbar

 Invånare 15,030

San Pawl il-Baħar

 Invånare 14,057

Żejtun

 Invånare 11,549

Sliema

 Invånare 11,318

Haz-Zebbug

 Invånare 11,063

Ħamrun

 Invånare 10,680

Valletta (HS)

Huvudstad - Invånare 6 794

×

Geocoding Error Occured.

Tried to Geocode:

Error Type:

Please be sure to follow the tutorial on how to setup the Google APIs required for the Advanced Google Map Widget.

Google Map API Key Tutorial

Birkirkara

Birkirkara är en stad på ön Malta i Medelhavet. Här är några grundläggande fakta om Birkirkara:

1. **Läge:** Birkirkara ligger i centrala Malta, nära huvudstaden Valletta. Det är en av de tätbefolkade städerna på ön.

2. **Befolkning:** Birkirkara är en av de mest folkrika städerna på Malta och har en mångfaldig befolkning. Invånarna är kända som ”Birkirkariżi”.

3. **Historia:** Staden har en lång historia och har varit bebodd sedan antiken. Under olika perioder har Birkirkara varit en viktig plats för jordbruk och handel.

4. **Religiösa platser:** Birkirkara har flera kyrkor och kapell, varav några har en lång historia och är kulturellt viktiga. Ett exempel är ”St Helens Basilica”, en kyrka som anses vara en av Maltas äldsta.

5. **Kultur och evenemang:** Staden har olika kulturella evenemang och festivaler under året, särskilt kopplade till religiösa firanden. Lokala festligheter kan inkludera musik, dans och traditionella processioner.

6. **Ekonomi:** Birkirkara har utvecklats till en modern stad med olika affärer, butiker, och företag. Handel och tjänster är en viktig del av stadens ekonomi.

7. **Transport:** Birkirkara är väl ansluten genom vägar och kollektivtrafik till andra delar av ön. Det finns även olika vägar som leder till andra städer och platser på Malta.

8. **Sport:** Staden har också ett engagemang för sport och har flera idrottsklubbar. Fotboll är en populär sport, och det finns arenor för idrottsaktiviteter.

9. **Utbildning:** Birkirkara har flera utbildningsinstitutioner, inklusive skolor och högskolor, som tjänar lokalbefolkningen och omgivande områden.

10. **Boende:** Birkirkara har olika typer av bostäder, från traditionella hus till moderna lägenheter. Det är en populär plats för både lokalbefolkningen och expatriater att bo.

Sammanfattningsvis är Birkirkara en stad med en rik historia, kulturellt arv och en levande samhällsstruktur. Staden kombinerar moderna bekvämligheter med traditionell charm och är en betydande plats på ön Malta.

Qormi

Qormi är en stad på ön Malta i Medelhavet. Här är några grundläggande fakta om Qormi:

1. **Geografisk Placering:**
– Qormi är en av de äldsta och mest tätbefolkade städerna på Malta.
– Staden ligger i den centrala delen av ön Malta.

2. **Historia:**
– Qormi har en rik historia som sträcker sig tillbaka till antiken, och det finns bevis för mänsklig bosättning i området sedan förhistorisk tid.
– Under historiens gång har staden varit en viktig jordbruks- och handelsplats.

3. **Befolkning:**
– Staden har en mångfaldig befolkning och är känd för sin starka sammanhållning och gemenskapsanda.

4. **Kultur och Traditioner:**
– Qormi är känd för att vara en plats där traditionella maltesiska kulturer och festivaler hålls levande.
– Staden är särskilt känd för sitt årliga brödfestival, ”Festa Frawli” (jordgubbsfestival), och andra religiösa och kulturella evenemang.

5. **Ekonomi:**
– Tidigare var jordbruk en viktig del av ekonomin i Qormi. Staden är också känd för sina traditionella hantverk och konsthantverk, inklusive brödtillverkning.

6. **Sevärdheter:**
– Även om Qormi inte är känd för stora turistattraktioner, har staden vackra kyrkor och kapell, som till exempel St. George’s Parish Church.

7. **Transport:**
– Qormi är förbundet med andra delar av Malta genom ett välutvecklat vägnät och kollektivtrafiksystem.

8. **Språk:**
– Maltas officiella språk är maltesiska och engelska. Invånarna i Qormi talar vanligtvis dessa språk.

Det är viktigt att notera att dessa fakta ger en överblick över Qormi, men det finns mycket mer att utforska och lära om denna historiska stad på Malta.

Mosta

Mosta är en stad på ön Malta med en rik historia och kulturell arv. Här är några grundläggande fakta om Mosta:

1. **Läge:** Mosta ligger i centrala Malta, inte långt från huvudstaden Valletta. Det är centralt beläget på ön.

2. **Befolkning:** Mosta har en mångfaldig befolkning. Invånarna i Mosta kallas traditionellt för ”Mostin” eller ”Mostiżi”.

3. **St. Mary’s Basilica:** En av de mest kända landmärkena i Mosta är Rotunda of Mosta, eller St. Mary’s Basilica. Det är en imponerande kyrka som är känd för sin enorma kupol, en av de största i världen. Under andra världskriget inträffade en mirakulös händelse när en tysk bomb träffade kupolen men inte exploderade, vilket räddade människor som befann sig inne i kyrkan.

4. **Historiska platser:** Förutom St. Mary’s Basilica har Mosta flera andra historiska platser och monument. Staden har en gammal karaktär med smala gator och traditionella byggnader.

5. **Kultur och evenemang:** Mosta har olika kulturella och religiösa evenemang under året. Religiösa processioner och festligheter är särskilt framträdande, särskilt i samband med högtider och helgdagar.

6. **Ekonomi:** Mosta har genom historien varit knuten till jordbruk och hantverk. Numera har staden också utvecklats ekonomiskt och inkluderar olika typer av företag och tjänster.

7. **Transport:** Mosta är bra ansluten genom vägar och kollektivtrafik till andra delar av ön. Det finns enkla förbindelser till andra städer och turistattraktioner.

8. **Boende:** Staden erbjuder olika typer av boenden, inklusive traditionella hus och moderna lägenheter. Det är en attraktiv plats för dem som söker en kombination av historisk charm och bekvämlighet.

9. **Fritidsaktiviteter:** Mosta erbjuder olika fritidsmöjligheter, inklusive parker och grönområden. Det finns också möjligheter till kulturella och sportrelaterade aktiviteter.

Sammanfattningsvis är Mosta en stad med en rik historia och kulturellt arv, känd för sin imponerande kyrka och charmiga miljö. Det är en plats där tradition och modernitet möts, och stadens invånare upprätthåller och firar sin kulturarv.

Żabbar

Żabbar, även känt som Città Hompesch, är en stad och en lokalråd i sydöstra delen av Malta. Här är några grundläggande fakta om Żabbar:

1. **Geografiskt läge:** Żabbar ligger på den sydöstra delen av ön Malta, nära huvudstaden Valletta.

2. **Historia:** Staden har en lång historia och har varit bebodd sedan forntiden. Under den maltesiska riddarorden hade Żabbar en strategisk position och var känt som Città Hompesch efter stormästaren Ferdinand von Hompesch zu Bolheim.

3. **Befolkning:** Żabbar har en varierad befolkning och har genomgått förändringar över tid. Det är känt för sina historiska byggnader och traditionella maltesiska karaktär.

4. **Religiös kultur:** Precis som många andra städer på Malta har Żabbar en rik religiös kultur. Det finns flera kyrkor och kapell i området, inklusive St. Mary’s Parish Church, som är känd för sin imponerande arkitektur.

5. **Traditioner och evenemang:** Staden firar årligen olika traditionella festligheter och evenemang, särskilt relaterade till religiösa högtider. Dessa inkluderar processioner och festivaler som ger staden en livlig atmosfär.

6. **Näringsliv:** Traditionally, Żabbar var känt för sitt jordbruk och fiske. Idag är ekonomin mer varierad och inkluderar olika industrier och tjänstesektorer.

7. **Kulturella sevärdheter:** Förutom sina historiska kyrkor finns det också andra kulturella sevärdheter i Żabbar, inklusive äldre byggnader och monument som vittnar om stadens rika historia.

8. **Transport:** Staden har förbindelser med andra delar av ön genom vägar och kollektivtrafiksystemet.

Det är viktigt att notera att dessa fakta ger en allmän översikt över Żabbar, och för mer detaljerad information eller uppdateringar bör du kontrollera lokala källor eller turistinformation.

San Pawl il-Baħar

San Pawl il-Baħar, eller St. Paul’s Bay på engelska, är en stad och en populär turistdestination på norra delen av Malta. Här är några grundläggande fakta om San Pawl il-Baħar:

1. **Geografiskt läge:** St. Paul’s Bay ligger på norra kusten av Malta och är en del av den bredare regionen Northern Harbour.

2. **Historia:** Området har en rik historia och är känt för att vara platsen där aposteln Paulus, enligt traditionen, strandade efter ett skeppsbrott på ön Malta.

3. **Befolkning:** St. Paul’s Bay har en blandad befolkning och har blivit en populär plats för både boende och turister. Området inkluderar flera bostadsområden och turistanläggningar.

4. **Turism:** Staden är en populär turistdestination och har ett brett utbud av hotell, restauranger, barer och andra faciliteter. St. Paul’s Bay har flera vackra stränder och erbjuder olika vattensportaktiviteter.

5. **Religiös kultur:** St. Paul’s Bay har flera kyrkor och kapell, inklusive St. Paul’s Shipwreck Church, som är byggd på platsen där enligt traditionen Paulus sägs ha strandat.

6. **Fritidsaktiviteter:** Utöver strandaktiviteter erbjuder området olika fritidsmöjligheter, inklusive nattliv, shopping och utflykter till närliggande sevärdheter.

7. **Transport:** St. Paul’s Bay är väl anslutet till andra delar av ön genom vägar och kollektivtrafik. Det finns också båt- och färjeförbindelser till andra öar och kustområden.

8. **Kulturella evenemang:** Staden kan vara värd för olika kulturella evenemang och festivaler under året, inklusive lokala firanden och internationella händelser.

9. **Boendemöjligheter:** Det finns olika typer av boendemöjligheter i St. Paul’s Bay, från lyxhotell till lägenheter och semesterbyar.

Det är viktigt att notera att turistdestinationer som San Pawl il-Baħar kan ha förändringar och utvecklingar över tid, så det är alltid bra att kolla lokala källor eller turistinformation för de senaste uppgifterna.

Żejtun

Żejtun är en stad på ön Malta och utgör en del av det sydöstra distriktet. Här är några grundläggande fakta om Żejtun:

1. **Läge:** Żejtun ligger i sydöstra delen av ön Malta, nära kusten. Det är en av de äldre städerna på ön och har en rik historia.

2. **Historia:** Żejtun har en lång historia som sträcker sig tillbaka till forntiden. Staden har varit bebodd sedan maltesiska öarna först beboddes, och dess historia inkluderar faser av fenicisk, romersk och arabisk inflytande.

3. **Kyrkor och kapell:** Precis som många andra städer på Malta har Żejtun flera vackra kyrkor och kapell. Ett av de mest framstående är St. Catherine’s Parish Church, som har en imponerande fasad och innehåller konstverk och föremål av kulturellt och konstnärligt värde.

4. **Traditioner och evenemang:** Staden är också känd för sina traditioner och lokala evenemang. Bland annat firar Żejtun festen Mnarja, som är kopplad till sommarsolståndet och firas med musik, dans och lokala delikatesser.

5. **Olivodling:** Namnet ”Żejtun” härleds från det maltesiska ordet för oliv, vilket återspeglar stadens historia av olivodling. Området har länge varit känt för sina olivlundar och produktionen av olivolja.

6. **Befolkning:** Żejtun har en varierad befolkning och är en del av den växande stadsregionen kring Valletta, Maltas huvudstad.

7. **Lokala sevärdheter:** Förutom kyrkor och kapell finns det andra historiska och kulturella platser att besöka i och runt Żejtun, inklusive gamla byggnader och arkitektoniska sevärdheter.

Det är viktigt att notera att informationen kan förändras över tid, och om du är intresserad av att få de senaste uppgifterna om Żejtun, rekommenderar jag att du konsulterar lokala källor eller officiell turistinformation på Malta.

Sliema

Sliema är en populär kuststad belägen på nordöstra kusten av ön Malta. Här är några grundläggande fakta om Sliema:

1. **Läge:** Sliema ligger på den nordöstliga kusten av Malta, mittemot huvudstaden Valletta. Det är en av Maltas mest urbaniserade och moderna städer.

2. **Kustlinje:** Staden har en vacker kustlinje med promenader och utsikt över Vallettas gamla stad. Många besökare och lokalbefolkningen njuter av att promenera längs vattnet och njuta av utsikten.

3. **Shopping och nöjen:** Sliema är känt för sina affärer, restauranger och nöjesmöjligheter. Det finns ett brett utbud av butiker, från internationella varumärken till lokala affärer, samt ett stort antal restauranger, kaféer och barer.

4. **Stränder:** Även om Sliema i sig inte har några sandstränder, finns det flera badmöjligheter längs kusten. Besökare kan ta en båttur till närliggande platser som St. Julian’s för att njuta av stränder och vattenaktiviteter.

5. **Kulturella platser:** Sliema har några historiska platser och byggnader, inklusive Fort Tigné, en försvarsstruktur byggd av Malteserorden på 1700-talet. Det finns också kyrkor och andra historiska monument att utforska.

6. **Transport:** Staden är välansluten med kollektivtrafik, inklusive bussar och färjor. Det är också möjligt att promenera till Valletta eller ta en kort båttur till Sliemas grannstad, St. Julian’s.

7. **Boende:** Sliema erbjuder ett brett utbud av boendealternativ, inklusive hotell, lägenheter och pensionat. Många besökare väljer att bo i Sliema på grund av dess centrala läge och bekvämligheter.

8. **Språk:** Maltesiska och engelska är de officiella språken på Malta, och engelska används allmänt i Sliema, särskilt inom turistområdena.

Sliema är en livlig stad som lockar både turister och lokalbefolkningen med sitt kosmopolitiska atmosfär och utmärkta läge vid Medelhavet. Som med alla destinationer kan det vara bra att kontrollera de senaste uppgifterna om staden för att få den mest aktuella informationen.

Haz-Zebbug

Haz-Zebbug, eller bara Zebbug, är en stad på ön Malta. Här är några grundläggande fakta om Haz-Zebbug:

1. **Läge:** Zebbug ligger i centrala Malta, och det finns faktiskt två städer med samma namn på ön – Haz-Zebbug (Citta Rohan) och Haz-Zebbug (Citta Antika). Den förstnämnda, Citta Rohan, ligger nära floden Wied Qirda, medan den senare, Citta Antika, ligger nära floden Wied Ghomor.

2. **Befolkning:** Zebbug har en mixad befolkning och har historiska kopplingar till jordbruk och traditionellt hantverk. Staden är också känd för sina festligheter och traditioner.

3. **Kyrkor:** Precis som många andra städer på Malta har Zebbug flera vackra kyrkor. Ett av de mest framstående är St. Philip’s Church, som är kyrkans huvudkyrka och har en imponerande fasad och interiör.

4. **Traditioner och festligheter:** Zebbug är känt för sina traditionella festligheter, särskilt under påsken och sommarmånaderna. Lokala fester inkluderar religiösa processioner och folkliga evenemang.

5. **Kulturella platser:** Förutom kyrkorna har Zebbug andra historiska platser, inklusive palats och gamla byggnader som vittnar om stadens långa historia.

6. **Lokal produktion:** Staden är känd för produktionen av traditionella maltesiska produkter som vin och olika hantverk.

7. **Arkitektur:** Zebbug har bevarat en del av sin traditionella maltesiska arkitektur, och det är trevligt att promenera genom dess smala gränder och torg.

8. **Evenemang och aktiviteter:** Staden är värd för olika evenemang och aktiviteter under året, vilket ger invånarna och besökarna möjlighet att uppleva den lokala kulturen.

Som med alla städer på Malta är det viktigt att vara medveten om att informationen kan förändras över tid. Om du är intresserad av att få de senaste uppgifterna om Haz-Zebbug, rekommenderar jag att du konsulterar lokala källor eller officiell turistinformation på Malta.

Ħamrun

Ħamrun är en stad på Malta. Här är några grundläggande fakta om Ħamrun:

1. **Beliggenhet:** Ħamrun ligger på öns östkust och är en av de centrala regionerna på Malta.

2. **Historia:** Staden har en rik historia och har genomgått betydande förändringar och utveckling genom åren. Ħamrun har varit känt för sina industrier och var tidigare en viktig plats för tillverkning.

3. **Kultur och samhälle:** Staden har en egen karaktär och en levande kultur. Lokala festivaler och evenemang är vanliga, och Ħamrun FC är stadens fotbollslag och spelar i den maltesiska fotbollsligan.

4. **Arkitektur:** Ħamrun har en blandning av moderna och äldre byggnader. Precis som i många andra städer på Malta finns det historiska platser och kyrkor som ger staden dess karakteristiska atmosfär.

5. **Befolkning:** Ħamrun är en tätbefolkad stad och har varit en viktig del av Maltas samhälle. Invånarna är engagerade i olika yrken och aktiviteter.

6. **Transport:** Staden är förbunden med andra delar av Malta genom ett nätverk av vägar och kollektivtrafik.

Det är värt att notera att dessa fakta ger en allmän översikt, och om du har specifika frågor eller områden av intresse kan jag ge mer detaljerad information.

Valletta

Valletta är huvudstaden på ön Malta och är känt för sin rika historia, arkitektur och kulturella betydelse. Här är några grundläggande fakta om Valletta:

1. **Grundande och historia:** Valletta grundades på 1500-talet, närmare bestämt 1566, av Jean Parisot de la Valette, en stormästare av Johanniterorden. Staden byggdes som en befästning mot osmanska hot och namngavs efter La Valette.

2. **Arkitektur:** Valletta är känt för sin unika barockarkitektur, och dess historiska stadskärna är ett världsarv. Staden har många palats, kyrkor och fortifikationer, inklusive St. John’s Co-Cathedral, Grand Master’s Palace, och Upper Barrakka Gardens.

3. **Kulturella platser:** Förutom St. John’s Co-Cathedral huserar Valletta flera museer och konstgallerier, inklusive National Museum of Archaeology och National Museum of Fine Arts. Det är också platsen för det årliga internationella konstfestivalen Valletta International Arts Festival.

4. **Strategiskt läge:** Valletta är strategiskt beläget vid Malta Channel, vilket har gjort det till en viktig hamnstad genom historien. Staden har varit vittne till många historiska händelser och belägringar.

5. **Stadens layout:** Valletta har en rektangulär plan och är uppdelad i mindre sektioner med breda gator och smala gränder. Staden erbjuder fantastiska utsikter över havet och hamnen.

6. **Huvudstad och administration:** Valletta fungerar som Maltas administrativa och kommersiella centrum. Här finns många regeringsbyggnader och företagsetableringar.

7. **Händelser och festivaler:** Staden är värd för olika händelser och festivaler, inklusive Valletta Film Festival och Valletta Pageant of the Seas.

8. **Stadens roll idag:** Valletta är inte bara en plats för historisk betydelse utan även ett pulserande kulturellt centrum med restauranger, kaféer och butiker.

Detta ger en översikt över Valletta, och det finns mycket mer att upptäcka och utforska i denna fascinerande stad.

Bli Medlem

Vårt engelska företag – Avgift 6%
Global Freelance Workers LTD erbjuder stöd för fakturering och löneutbetalningar till alla som frilansar Utomlands, din lön blir insatt på ett Wisekonto, eller annat valfritt bankkonto.

Vårt svenska företag – Avgift 6%
Globalworker AB erbjuder stöd för fakturering och löneutbetalningar för dig som Jobbar Utomlands och är skattskyldig i Sverige, din lön blir insatt på ett svenskt bankkonto, eller annat valfritt bankkonto.

Vi betalar in din Skatt och Sociala avgifter till berörda myndigheter i Sverige.

OBS: Vi betalar ut din lön inom 24 Timmar.

Cookie-samtycke med Real Cookie Banner